På skiva: Sophie Zelmani


Sophie Zelmani

"The Ocean and me"

SonyBMG


Sophie Zelmani är minsann inte de stora gesternas kvinna. Minns till exempel den där klassiska tv-intervjun i Tomas Tengbys pratshow när hon under hela pratstunden bara fick ur sig två ord, ett "ja" och ett "nej", och i övrigt bara satt tyst och tittade.

Även på skiva talar hon med små bokstäver och försiktiga rörelser. Ofta viskar hon fram orden och kommer så nära med rösten att det känns som att hon ligger precis intill. Det blir intimt och personligt och passar perfekt ihop med hennes varma och innerliga musik. Det är där Zelmani har sin stora styrka och har mutat in ett eget revir bland svenska sångerskor. Ingen annan är lika skicklig på att bygga stämningar och har samma respektingivande, om än något motvilliga, pondus.

Musikaliskt har inte mycket ändrats sedan debuten från 1995. Det handlar fortfarande om stillsamma gitarrvisor som stöttas så försiktigt av de andra instrumenten att de knappt märks. Och de få invändningar jag har handlar just om att det kan bli lite väl mysigt och mjukt att höra hennes musik puttra fram likadant på varje skiva.


3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0