Tv-krönika (20/9-08)

Terapisoffan bästa möbeln

 

Terapisoffan har varit de senaste årens populäraste inredningsdetalj i nöjesvärlden. Vi har sett den i "Analysera mera"-filmerna, i Metallica-dokumentären "Some kind of monster", i tv-programmen "Frasier", "Six feet under", "Dr Phil"och på en mängd andra ställen. Och fortfarande håller den stilen som den skönaste tv-möbeln.

Ungefär samtidigt som senaste IKEA-katalogen släpptes presenterade även SVT1 sin känslodivan "Tell me you love me". Det är en strålande serie där olika par går i terapi på grund av barnlöshet och dåligt samliv.

I somras började även "In Treatment" på Canal +. Där får man följa en terapeut och hans patienter fem dagar i veckan. Serien ska även sändas på SVT framöver.

Nu i onsdags var det också reprisstart i SVT2 på "Sopranos", tv-serien som mer än någon annan förknippas med just samtalsterapi.

Att terapi blir så bra tv beror på att den lyfter fram den inre monologen, vilken annars är svår att skildra. Det fördjupar rollfigurerna och skapar igenkänning. Genialt i sin enkelhet.

 

VILL SE: Niklas Frisk i egen tv-show

VILL INTE SE: Peter Jidhe, överhuvudtaget

VILL SE LIVE: Edith Backlund. Kan ha gjort årets bästa skiva.

Trackback
RSS 2.0