Två filmer (Nolltretton, april)

Body of lies

 

Den internationella terrorismen är en angelägenhet för hela världen. Den rör bomboffren i Sheffield och Amsterdam, den rör arkitekter i Dubai, iranska sjuksköterskor, affärsmän i Jordanien och militärer i Irak. Och så rör den Russel Crowe, en irriterande och cynisk CIA-gubbe i Washington som beordrar mord i sitt headset medan han kör barnen till skolan. För honom är allt ett spel utan personliga konsekvenser. Leonardo DiCaprio är mannen på plats i mellanöstern som begriper hur saker fungerar i praktiken och som lever mitt i den farliga verkligheten.

Regissören Ridley Scott har gjort en tät thriller och lyckas hitta en lite ny vinkel på terroristtemat. Jag som är ganska trött på den ensidiga bilden av onda araber och galna självmordsbombare blir intresserad. "Body of lies" känns äkta, mogen och intelligent, och så har den DiCaprio i huvudrollen. Han har de senaste åren vuxit till en av de absolut bästa manliga skådisarna.

4/5
-----------------------------------------------------------------------------------------------

The day the earth stood still

 

Ett antal forskare förs bort mitt i natten. Man har upptäckt att ett främmande föremål är på väg mot jorden i hög hastighet, och till slut landar ett mystiskt klot i Central Park. En man (Keanu Reeves) kliver ut, skjuts och förs till hemliga laboratorier. Han flyr med hjälp av en kvinnlig forskare och därefter bevisar skjutglada militärer och giriga politiker att utomjordingen har rätt när han säger att människan är en destruktiv och våldsam art som han har kommit för att rädda jorden från.

Det här är en helt okej bakfyllerulle, men tyvärr saknas allt intellektuellt djup. Det blir istället nästan outhärdligt sentimentalt om att mänskligheten måste ändra sig, enas och sluta förstöra jorden. Och en stridsrobot i metall som slår ut el och däckar soldater med högfrekventa ljud är rena 50-talsparodin.

Men värst är att jag håller på utomjordingen hela tiden. Utrota oss, det är det bästa för jordklotet.

2/5

Trackback
RSS 2.0