Nytt på DVD (Nolltretton, augusti)

Film / Permalink / 0

Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser

 

Regissör Anders Nilsson och huvudrollsinnehavaren Jakob Eklund har fått till tre tidigare filmer om polisen Johan Falk som höjt sig klart över snittet över normala svenska snutfilmer. Det gör även denna fjärde, som för övrigt är den första av sex nya Falk-filmer.

Det har gått några år och Johan Falk har slutat på Europol och kommit hem till Göteborg igen. Han börjar i en specialstyrka som för tillfället försöker klara upp ett gäng värdetransportrån. Eftersom det handlar om riktigt hänsynslösa brottslingar får polisen ta till informatörer och okonventionella arbetsmetoder. Det är tufft och spännande berättat, och en pangpangsekvens i Gothia Towers känns häftig. Jag tycker dock inte manuset känns riktigt lika vasst som i de tidigare filmerna, och det är lite svårt att se komikern Mikael Tornving i en seriös roll. Joel Kinnaman, som spelar en av skurkarna, är superhet och spelar in hela sex filmer i år. Här tycker jag att han är sådär, men vi kommer att få se mycket mer av honom framöver.

3/5
-----------------------------------------------------------------------------------------

Män som hatar kvinnor

 

Ingen har väl missat haussen kring Stieg Larssons böcker, eller denna filmade version? Originalboken var riktigt bra och det känns skönt att kunna konstatera att även filmen är det. Vi får följa journalisten Mikael Blomkvist som efter en förlorad rättegång tar time out och istället halkar in på ett uppdrag som handlar om att nysta upp ett 40 år gammalt försvinnande. I grunden en ganska enkel berättelse men precis som boken höjde sig över standarddeckarna höjer sig även denna thriller klart över det svenska snittet. Skådisarna är genomgående bra. Peter Andersson spelar som vanligt ett äckel med bravur, Sven-Bertil Taube gör den åldrade uppdragsgivaren levande med små gester och Michael Nyqvist i huvudrollen känns också trovärdig. Mest omtalad är Noomi Rapace som hackern och strebern Lisbet Salander. Hon gör en imponerande insats och får publiken att älska en ganska osympatisk tjej. 

Det här är en spännande och välgjord film, avsevärt bättre än Beck-rullar och dussindeckare.

4/5

Till top