Krogkrönika (Nolltretton, december)

Fest & sånt / Permalink / 1

Önskelista för krogåret 2010

 

Dags att summera 2009 och blicka framåt. Vad krävs för att höja krogtemperaturen ytterligare? Här kommer mina förslag.

 

Under 2000-talet har det hänt mycket positivt med kroglivet i både Linköping och Norrköping. I Linköping blir Ågatan mer pulserande för varje år och nu har det också börjat att hända saker utmed Stångån. I Norrköping har industrilandskapet fått nytt liv, studenterna har tillkommit och det känns som att det öppnar nya ställen i varje gathörn. I båda städerna har klassen på restaurangerna höjts ordentligt och man kan numera äta mat från världens alla hörn. Klubblivet har blomstrat, uteserveringarna mångfaldigats och den traditionella stora starken har fått konkurrens av en mängd andra drycker. Dessutom har utbytet mellan städerna förbättrats avsevärt. Numera åker Linköpingsbor till Norrköping för att festa och vice versa.

 

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. När jag intervjuade Reza på VK i våras beskrev han Norrköping som en bra krogstad där allt fanns. Skillnaden mot Stockholm var att i huvudstaden fanns det tio av allt. Det samma kan sägas om Linköping i samma jämförelse. De båda östgötska städerna är för små för att kunna fylla vardera 30 stora nattklubbar, 20 pianobarer, 50 tapasrestauranger och så vidare och det är inte så mycket att göra något åt. Det finns dock några andra saker jag gärna ser som kan förbättra utbudet.

 

Ett gammalt problem som aldrig verkar få någon riktigt bra lösning är vad man ska erbjuda de yngre, tonåringarna som tycker att skoldiskona är för mesiga men som är för unga för att komma in på krogen. Men det är knappast krögarnas problem utan kommunens. Dessutom är det en för stor och komplicerad fråga för att behandlas i denna korta spalt.

 

En annan bortglömd grupp i krogsvängen är de äldre. De som gärna vill ut och dansa och ta en öl, men inte gillar foxtrot eller bugg. När krögare talar om en äldre publik menar de människor mellan 25 och upp till kanske 45. Men det finns många 50- och 60-plussare som också vill gå på nattklubb utan att trängas med en massa jobbiga 25-åringar. De förpassas oftast till pubar och middagsrestauranger. Något för stadens krögare att fundera kring…

 

Klubbar kommer och går, men i Linköping är det väl bara SWEAT! som känns någorlunda vital för tillfället, förutom studentklubbarna. Och nu har ju även SWEAT! flyttat till en studentlokal så staden upplever en riktig klubbsvacka just nu. I Norrköping finns en större bredd, en större fantasifullhet och framför allt en kontinuitet som jag hoppas håller i sig.

 

Krogshower är en brist i båda städernas nöjesliv. Norrköping känns något vassare på vuxenunderhållning överlag genom exempelvis Skandiateaterns utbud, men vill man se riktigt bra krogshower får man ta en tripp till Stockholm eller Göteborg.

 

Vad säger du Tomten, det var väl ingen överdrivet kravfull önskelista jag hade? Någon chans att jag får något av det i julklapp?

#1 - - Handlarn:

Chansen är ju stor att du får något ännu bättre i "julklapp" till nästa år. En pub i Grebo!!!

Va? Det måste väl vara sensationellt...

Vi har ju inte sett den igång än iofs... men om bara gudarna är med oss så...

Till top