Krogkrönika (Nolltretton, november)

Fest & sånt / Permalink / 5

Prova en sunkrunda

 

Trött på att alltid spendera lördagskvällarna på samma gamla nattklubbar? Har du blivit blasé på det ytliga spelet på stadens innekrogar? Pröva nåt nytt – gör en sunkrunda.

 

Att göra en så kallad ”sunkrunda” är en trend som kommit starkt på senare år. Fenomenet är måhända inte så nytt, skillnaden är kanske snarare att man numera ger det ett namn och gör till en grej att genomföra. Är du trött på att alltid gå till samma ställen inne i city, träffa samma folk och tvingas tjafsa med en dörrvakt för att komma in är sunkrundan något du måste prova.

 

En sunkrunda går till ungefär som en vanlig pubrunda, det vill säga att man går från krog till krog och tar (minst) en stor stark på varje. Skillnaden är att man ska besöka de sunkigaste, konstigaste och skabbigaste haken i staden. Ni vet vilka ställen jag menar, alla städer har dom.

Jag vill inte nämna några namn, men oftast handlar det om pizzerior med ölrättigheter, bowlinghallar och förortskrogar.

 

Det ska inte vara ställen du normalt besöker, utan snarare ställen du undviker i möjligaste mån. Halvskumma ställen med tvivelaktigt rykte och lätt alkoholiserat klientel. Ställen du kan glida in på i mysbyxor och t-shirt med såsfläckar på. Ställen där du alltid kommer in och aldrig blir utslängd ifrån.

 

Som ni hör har sunkrundorna många fördelar. Man behöver inte klä upp sig, man kan bete sig lite mer vågat (nästan ett måste för att smälta in bland stammisarna) och dessutom brukar ölen vara betydligt billigare än på de flashiga nattklubbarna i centrum. Men framförallt handlar det om att se en annan sida av stadens nöjesliv, bredda sina horisonter, träffa nya människor och bara ha roligt.

 

En variant på sunkrunda som blivit populär i Stockholm är att göra ett tunnelbanerace. Där delar man upp sig i olika lag och beger sig till tunnelbanenätets olika slutstationer. Målet är att återsamlas på en lokal i city, men på vägen dit måste man stanna på varje station och dricka en stor stark.

 

Själv gjorde jag för några år sedan en pubrunda i Åtvidaberg och hann med de då sju ställen i centralorten som serverade öl. Det var som en enda lång sunkrunda, men samtidigt en av de roligaste kvällar jag har haft. Nu är målet att genomföra en sunkrunda i varje östgötsk kommun. Jag tror jag börjar ikväll med start på kvarterskrogen runt hörnet.

 

#1 - - Mr Shield:

Då kanske vi ses på Guldfisken?

#2 - - Tobi:

Sen Skeppet, Waldemars, Ekholmens pizzeria...

#3 - - Mart:

Vi kan göra en sunkrunda i Kransen enbart. Här finns alla sorters sunkhak. Både med och utan vapen tex.

#4 - - Siewert:

Gör ett reportage om vakterna istället. Dessa misslyckade anabolastinna wannabe-poliser som tror att lilla Linköping är Stureplan... Vilka losers. Att de inte kom in på polishögskolan borde ju vara ett första urval för att dessa individer inte passar ens som "vakter". Fittor är vad de är.



En sunkrunda däremot är aldrig fel :) Bara man slipper fittvakten flåsandes i nacken efter fem minuter om han ser sig hotad av att "hans" damer verkar tycka om sällskapet mer än honom.

#5 - - Johan:

Besök en "brunpub" som de kallas i grannlandet, så upptäcker du snart att de inte finns några sunkhak i lkpg

Till top