Nytt på DVD (Nolltretton, december)

Film / Permalink / 0

Terminator Salvation

 

Hade man lagt av 1991 kunde ”Terminator”-filmerna varit en av världens bästa filmserier. Tyvärr valde man 2003 att återuppliva hela projektet med den usla ”Terminator 3” och nu kommer ytterligare en film (den första av tre nya) som ytterligare sabbar varumärket snarare än tillför något nytt.

Året är 2018 och i en Mad Max-värld håller en massa Transformersliknande maskiner på att slutgiltigt krossa människorna, om nu inte de gamla hjältarna John Connor och Kyle Reese lyckas stoppa dem, eller åtminstone överleva för att inte hela tidsresegrejen ska skita sig.

”Terminator Salvation” är bättre än ”Terminator 3”, men det stora problemet är att man inte har någon story att berätta, bara ännu en upprepning av det gamla temat. Filmen tar sig efter en twist i mitten och det finns fler ljusglimtar, som att Christian Bale är cool och snygg, snygga effekter och ett märkligt ”inhopp” av Arnold. Men som helhet känns ”Terminator Salvation” slarvig, ogenomtänkt och onödig, utan vare sig humor, finess eller tidigare filmers småfilosofiska inslag.

 

3/5
----------------------------------------------------------------------

Ice Age 3 – Det våras för dinosaurierna

 

Har man sett de två tidigare filmerna i serien har man givetvis koll på den snälle mammuten Manny, hans höggravida mammutfru Ellie, den smått deprimerade sabeltandade tigern Diego, den knäppa sengångaren Sid och ekorren Scrats. Alla går dom mer eller mindre och funderar på det där med familjebildning och det känns till en början ganska segt och tråkigt. Och på tok för snällt och gulligt.

När Sid plötsligt hittar tre dinosaurieägg och gänget så småningom hamnar i en underjordisk dinosauriedal tar sig filmen rejält, inte minst genom den nya stjärnan vesslan Buck, som i Sverige fått röst av Claes Malmberg. Då blir det lite välbehövlig fart och fläkt som motvikt mot det puttenuttiga.

Själva handlingen behöver vi inte gå in så mycket på, det finns nämligen ingen. Fast det är inget som stör, det här är en animerad film för de något yngre om ett äventyr i underjorden och det räcker gott så.

Som alltid numera går det inte att anmärka på animeringen, den är utmärkt även här och filmens stora behållning.

 

2/5

Till top