På skiva: Rihanna (Nolltretton, december)

På skiva / Permalink / 1

Rihanna

”Rated R”

Def Jam

 

Singeln ”Umbrella” blev en omedelbar klassiker som skar rakt genom alla smakriktningar. På YouTube finns hur många hemmagjorda videor som helst med egna versioner av låten. Indiecroonern Montt Mardie (ständigt denna Monty) gjorde en svensk version, men märkligast var nog när jag satt på en strand i Sydostasien och plötsligt fick syn på svenska bandet Lillasyster som framförde en cover av låten på MTV Asia.

Nu ska hon följa upp succéalbumet ”Good girl gone bad” med ”Rated R”. Titeln kommer från att skivan släpps i två versioner, en censurerad och en ocensurerad. Vad det nu ska tjäna till? Har skivbolaget missat att Internet finns?

Rihannas mix av soul, pop och r´n´b är inte musikhistoriens mest originella, och i de smöriga balladerna känns hon som vilken seg radioskvalerska som helst. Lyckligtvis har Rihanna några låtar som är riktigt bra och lär höras på klubbarna också, även om de tidigare västindiska kopplingarna knappt hörs länge. Numera är det elektroniken som dominerar, tillsammans med hämndtexterna mot gamla pojkvännen Chris Brown.    

 

3/5

Till top