Två filmer (Nolltretton, februari)

Elegy

 

Ben Kingsley är läraren som får ihop det med sin 30 år yngre elev. Han bedåras av hennes (Penélope Cruz) skönhet och ungdom, medan det är mer oklart vad hon egentligen ser hos honom. Han börjar visa svartsjuketendenser men när hon visar tecken på att vilja ha en mer seriös relation dalar hans intresse. Precis som han verkar ha relationsproblem både med sin son och med sin andra, äldre älskarinna.

En nedtonad Dennis Hopper är bra i de korta scener han är med som kollegan som försöker att ger råd. Jag gillar även filmens intellektuella inramning med pianomusik, universitetsföreläsningar, vuxna samtal och konstkritik. Men tempot är segt och det är otydlig vilken historian är som man vill berätta. Filmen ligger dessutom hela tiden på gränsen att bli pretentiöst dravel istället för mogen och intressant. Hade inte regissören varit kvinna hade jag trott att det var klassiskt gubbsnusk.

 

2/5
---------------------------------------------------------------------

Patrik 1,5

 

Torkel Peterson och Gustaf Skarsgård spelar två svenssonbögar som bor i ett radhusområde och drömmer om att adoptera ett barn. Efter en del strul godkänns deras ansökan och dom får en pojke tilldelat sig. En komplikation visar sig dock vara att han inte är 1,5 som det stod i pappret utan 15, det vill säga en bråkig tonåring som inte har lust att bo ihop med två bögar.

Regissör Ella Lemhagens ena problem är att missförståndet kring åldern är filmens stora poäng och efter det avslöjats blir allt en lång transport mot det förutsägbara slutet. Det andra problemet är att filmen inte hittar balansen mellan känslodrama och tokkomedi. Skarsgård och Tom Ljungman (Patrik) verkar spela i en mer seriös film än Petersson som visserligen är väldigt rolig men inte går riktigt i takt med de andra.

"Patrik 1,5" är en mysig komedi med en del roliga skämt, men som helhet en ganska oansenlig bagatell.

 

2/5

Trackback
RSS 2.0