På skiva: Green Day (Nolltretton, maj)

/ Permalink / 0

Green day

"21st century breakdown"

Reprise/Warner


Med sin tredje skiva "Dookie" slog sig collegerockpunkarna Green Day 1994 in i det kollektiva medvetandet med superhits som "Basket Case" och "When I come around". Jag var en av dem som föll, men precis som alla andra tappade jag intresset nånstans runt 96-97 när bandet inte lyckades att fortsätta flera hits av samma kaliber.

2004 fick Green Day fart på karriären igen med "American Idiot". Sedan kom live-DVD:n "Bullet in a bible", några covers, ledmotivet till Simpsons-filmen och sidoprojektet Foxboro Hot Tubs. Och nu är alltså nya plattan här.

"American Idiot" överraskade genom att ha formen av en rockopera. Det var ett format som kanske inte passade alla som gillade bandets tidigare småpunkiga och okomplicerade stil, men skivan blev ändå en stor framgång. Även "21st century breakdown" fortsätter i rockoperans tecken. Skivan är 18 låtar lång och är indelad i tre delar: "Heroes and Cons", "Charlatans and saints" och "Horseshoes and handgrenades". Den tar vid där den förra slutade och följer det unga paret Christian och Gloria genom det senaste decenniet.

Nu kanske inte det speciella temat och upplägget är något som den genomsnittliga lyssnaren tänker på när de lyssnar på plattan på Spotify. Visserligen är musiken något mer mogen och arrangerad än på 90-talshitsen, men här finns mycket raka poplåtar, vassa elgitarrer och klassisk Green Day-energi. Somligt är helt okej, annat känns mest som utfyllnad. Bandet hade tjänat på att korta ner skivan till 10-12 låtar.


3/5

Till top