Filmkrönika (MT, mars)

Film / Permalink / 6

Så känner du igen en dålig film

 

Tänkt att hyra en DVD till helgen? Se bara upp så du inte kommer hem med en riktig skräprulle. För den som vill vara på den säkra sidan kommer här några enkla tips på hur man oftast känner igen en dålig film när man står och väljer i videobutiken.

 

Direkt till video

Den första skiljelinjen, eftersom filmen då inte klarat biografernas gallring. Men det kan ändå finnas bra filmer i denna kategori.

 

Citat men inga betyg

Står det saker som "...lysande..." och "...tät stämning..." men saknas faktiska betyg (getingar, plustecken och så vidare) bör man vara på sin vakt. Egentligen kanske det stod "Ford som ofta är lysande är här väldigt blek" och "jag hade hoppats på en tät stämning, men icke".

 

Inga kända namn

Säga vad man vill, men de bästa filmerna görs faktiskt oftast av kända personer. Är skådisarna, regissören, manusförfattaren, fotografen, producenten och alla andra inblandade okända är risken stor att filmen suger.

 

Inga citat eller betyg

Helt enkelt för att man inte hittat någon, hur hårt man än letat, som velat ge ett positivt omdöme.

 

Notoriska B-skådisar

Skådespelare som Gary Busey, bröderna Baldwin, Rutger Hauer och Dolph Lundgren brukar ofta betecknas B-skådisar och är sällan med i de där riktigt påkostade filmerna. Det finns en anledning till det.

 

"Från producenten av..."

Vem bryr sig om producenten? Det är skådisar, regissör och manus man tittar efter. Men ibland får filmbolagen ta till den enda bra koppling man kan hitta.

  

Ändrad titel

"Rätt upp i 90-talet" blev "Blast from the past". "Polis ger servitris två miljoner i dricks" blev "Det kan hända dig". Filmer som inte var så lyckosamma på bio får ibland en ny titel när de släpps på video, förmodligen för att lura folk att det är en ny film.

  

Små obskyra amerikanska tidningar och radiostationer

"Starkt drama" - Ben Forsythe, Radio WTYR. Va, vem är det? Ibland får man ta den lilla beröm som finns, vilket ofta blir en ung praktikant på en amerikansk lokaltidning eller okänd radiostation.

 

"Frank Stallone -Sylvesters bror"

Minsta lilla koppling till kända skådisar rotas fram. Men bara för att en viss person är en bra skådis betyder det inte att hans lillebror, fru, svägerska eller hund är det.

 

"Om du gillade..."

När en film påstås gå i samma stil somen annan känd förlaga vet man direkt att det är en dålig kopia En lågbudgetvariant där man haft idétorka och bara vill tjäna pengar på lättlurade människor.

------------------------------------------------------------------------------------

Några filmer som du bör passa dig för:

Göta Kanal 2 - Kanalkampen (2006)

Love Guru (2008)

King Arthur (2004)

Catwoman (2004)

Festival (2001)

Lust (1994)

Anaconda (1997)

Basic Instinct 2 (2006)

Battlefield Earth (2000)

Nu blåser vi snuten 3 (1983)

Till top