Nytt på DVD (Nolltretton, oktober)

Brüno

 

Sasha Baron Cohen är utan tvekan 00-talets största komiker och provokatör. Efter Ali G och Borat har han nu släppt filmen om sitt tredje alter ego – den österrikiska überbügen Brüno. Efter att ha fått sparken från sitt modeprogram ”Funkyzeit” drar han till USA för att få sin revansch och bli världsberömd. Till sin hjälp har han assistenten Lutz som spelas av svenska Gustav Hammarsten. Sen startar vansinnet…

Framförallt är det kul att någon skämtar om bögar utan att be om ursäkt eller vara politisk korrekt. Brüno utför fellatio på spöket av en Milli Vanilli-medlem, har den fulaste raggarsträng jag sett och sätter på en pygmé på alla tänkbara sätt.

Brüno är inte riktigt lika bra som Borat och har inte samma dokumentära känsla, men det måste ändå bli högsta betyg eftersom Cohen denna gång tar allting ett steg längre. Det avslöjas inte lika mycket fördomar, däremot visar Brüno vilken sjuk värld vi lever i med anusblekning, föräldrar som kan tänka sig att fettsuga sina småbarn och ultimate fightinggalor med hyllandet av heterosexualitet som tema.

 

5/5
-------------------------------------------------------------------------

Änglar och demoner

 

Många menade att Dan Browns succébok ”Da Vinci-koden” hade ett mer fantasieggande tema men att ”Änglar & Demoner” var bättre som läsupplevelse. Jag kan hålla med om det och tycker även att detsamma gäller filmerna. Tom Hanks är tillbaka som symbolprofessorn Robert Langdon och återigen handlar det om hemliga sällskap, konspirationer och kampen mellan religion och vetenskap. Denna gång är det Vatikanstaten som ska sprängas av en gammal ärkefiende.

Jag älskar Browns intellektuella böcker som är en hyllning till bildning, konst och historia samtidigt som han bakar in gåtor, hemliga symboler, ledtrådar och allt sånt där spännande som alla gillar. Här gäller det att vara på alerten så man inte missar något viktigt.

Det är dessutom en väldigt snygg film, inte minst för att Rom med sin vackra arkitektur agerar kuliss. Som ett plus får man lite kunskap på köpet och jag blir sugen på att fördjupa mig i både vetenskapens och katolicismens historia. För som det ofta påpekas i filmen står de inte i motsats till varandra utan lever i djupaste symbios.

 

4/5

Trackback
RSS 2.0