Intervju med bandet Estonia


Hittade den här gamla texten. Det är en opublicerad intervju jag gjorde med Linköpingsbandet Estonia för en massa år sedan. Corren tyckte den var för stötande och vägrade trycka den, men här på bloggen har vi inga såna betänkligheter...

"ESTONIA
Alternativen är två: antingen driver de med oss eller så är det verkligt sjuka människor vi har att göra med.
Själva har Linköpingsbandet Estonia ingen som helst förståelse för att folk kan uppfatta dem som stötande.
– Vi vill bara berätta sanningen och avslöja Sveriges genom tiderna största mörkläggelse, hävdar de.

När de står på scenen brukar de oftast vara nakna, möjligen iklädda flytvästar. Ansiktet brukar de dock dölja, av rädsla för repressalier.
– Det har hänt att folk har fått reda på våra verkliga identiteter och gett sig på oss, säger Van Kuken, bandets trummis.

Inte så konstigt kanske, med tanke på vad de sjunger. På deras första platta "Estonia tar dig dit" fanns låttitlar som "Trampa vatten", "Bogvisiret" och "Släpp flytvästen, kärringjävel". På deras andra album, "Snacka om oflyt", som kommer i vinter har låtarna namn som "Babysim" och "PRO Norrköping finns inte mer".
Dessutom hävdar gruppen att katastrofen aldrig har ägt rum, allt skulle bara vara en stor konspiration från regeringshåll. De menar att staten sålde fartyget för att betala av statsskulden och att skeppet numera fraktar vapen från Kuba till kommunistiska rebellstyrkor på Elfenbenskusten. Hur 800 människor bara kan försvinna förklarar Spavil 138, basist/gitarrist i bandet, med att:
– Folk har försvunnit förr. Vi vet var de är, men vi säger inget.

När jag påpekar att det finns överlevande som kan bekräfta att den tragiska olyckan verkligen har hänt blir gruppens brist på empati skrämmande tydlig:
– Skiter vi i, vi känner inte dem.

Trots deras morbida image, som dessutom innefattar att de spelar högerpunk och är kristna knarkare, har Estonias snabba, hårda rock börjat bli stor i undergroundkretsar. De har spelats på radion i USA, fått bra recensioner i musiktidningen Close Up och lirat på diverse festivaler. Och nu närmast väntar en spelning på Café 44 i Stockholm.
Och Estonia är säkra om framtiden:
– Vi är ett band på väg uppåt, så mycket längre ner kan vi inte sjunka."


Kommentarer
Postat av: Van K

Det va inte igår.....

2009-09-07 @ 20:36:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0