Krogkrönika (Nolltretton, januari)

Krogkrönika 1 -10

Det finns lagar som bestämmer vissa saker på krogen, som exempelvis ålder och rökning. Men det finns även en mängd oskrivna regler för hur man ska bete sig. Nolltretton ger här en snabbkurs.

 

Klädsel

Det beror lite på stället. Går man ut och tar en pizza på haket runt hörnet kan man i princip se ut hur som helst. Om man ”går ut” gäller att man ska vara åtminstone lite finare än vanligt. Man behöver inte överdriva med smoking och långklänning, ett par snygga jeans och en någorlunda vettig tröja duger ofta gott. Hel och ren är ledorden. Fast det är aldrig en nackdel att klä upp sig en smula.

 

Krogkön

Den som är aspackad eller börjar bråka kommer givetvis inte in. Att börja härja och tränga sig för att kön går för långsamt är inte heller bra. Att släppa in kompisar under repet kan väcka irritation hos dem som står bredvid. Undvik också att dricka medhavd sprit i kön, det ser illa ut.

 

Beställning

En lördagkväll runt midnatt är det ofta packat vid bardisken. Då är det snabb rotation som gäller. Träng dig fram, beställ och lämna baren när du fått vad du ska ha. Se till att ha bestämt vad du vill ha och ha pengar redo när det väl blir din tur.

 

Betalning i sällskap

Ofta blir det så att en går iväg för att köpa öl åt flera personer. Istället för att hålla på att fibbla med växel är det smidigaste att man turas om att handla. Skulle beställningarna skilja på några kronor är det inget att tjafsa om.

 

Mobiltelefon

Sitter man och äter på restaurang är det självklart att inte sitta och babbla i mobilen. Men även om man bara tar några drinkar vid ett bord kan det ibland vara respektlöst mot kompisarna att prata i telefon istället för dem. Bättre i så fall att gå iväg en bit.

 

Rokning

Nu för tiden är det rökfritt på krogen i Sverige. Men åker du utomlands kan du tänka på att sköta det snyggt. Exempelvis: inte röka bredvid någon som äter och inte blåsa rök i ansiktet på folk. Att gå ut och röka är aldrig fel.

 

Spilla ut

Vad gör man om man spiller ut någons drink? Får man vin på skjortan ska man inte begära pengar till kemtvätt, men den som spillde ska oombedd köpa en ny drink, och kanske erbjuda en skål chilinötter eller liknande. Och givetvis be om ursäkt.

 

Taxi hem

Om någon i ett sällskap ska hoppa av taxin innan de andra kan det bli problem med notan. Hur mycket denne ska betala beror lite på hur långt han åker, om det blev en omväg och hur långt de andra ska. Den som går av först bör betala mer än ”sin del”, framförallt eftersom man inte vet vad slutnotan hamnar på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0