Nytt på DVD (Nolltretton, januari)

District 9

 

Jag gillar science fiction för att genren ofta diskuterar viktiga filosofiska och moraliska frågor. Filmerna behandlar vårt ursprung, vår framtid, vår tro och utomjordingar får ofta symbolisera något annat än vad de är, som våra rädslor eller våra fördomar. I denna Peter Jackson-producerade Neill Blomkamp-debut har 1,5 miljoner rymdmonster landat i Sydafrika och hålls fångna i ett stort läger där kriminalitet, våld, fattigdom och utanförskap frodas. En tydlig men talande metafor för landets tidigare rasförtryck.

Filmen börjar lysande, och bisarrt humoristiskt, i dokumentär stil med att utomjordingarnas läger ska tvångsförflyttas, en operation som leds av den torre tjänstemannen Wikus Van De Merwe. En olycka som ställer allt på ända får våldet att trappas upp och filmen antar mer rollen av actionrulle. Även Van De Merwe förändras på mer än ett sätt och det gör också vår syn på rymdvarelserna.

”District 9” är en annorlunda och intressant science fiction-rulle som både ställer viktiga frågor och smäller på, alltihop fångat med en rå känsla av smuts, sopor och realism.

 

4/5
---------------------------------------------------------------------------

Zombieland

 

Man har ju sett ett antal zombiefilmer genom åren och de ser oftast rätt likartade ut. De går rätt och slätt ut på att slå ihjäl så många zombies som möjligt. Det gäller även ”Zombieland”, men filmen höjer sig över det mesta i genren genom att vara härligt fräck, cool och rolig.

Inledningsscenerna i slow motion är skitsnygga och Woody Harrelson, som spelar en av de fyra människor vi får följa, har en sån där typisk roll där han spelar en blandning mellan trög bondlurk och stenhård tuffing. Bill Murray gästspelar som sig själv och gör ett knäppt inhopp.

Jorden har alltså tagits över av zombies och ska de få människor som är kvar överleva gäller det att följa vissa regler som radas upp i filmen. Det skjuts och pangas och ibland hoppar man till en smula, men framförallt är ”Zombieland” en kultig komedi. Vilket är det roligaste sättet att döda en zombie, att köra över dom med bilen eller att släppa ett piano i huvudet? Släng in lite ”Twinkie”-besatthet, lite popkulturella referenser och lite kärlek och ni får en slaktarfilm man kan garva åt en stund.

3/5

Trackback
RSS 2.0