Krogkrönika (Nolltretton, oktober)

kultur / Permalink / 0

Herr servitör - ett nytt vin, tack

 

De flesta som någon gång tagit in en flaska vin till maten på en restaurang har fått provsmaka vinet innan servitören fortsätter att fylla på glasen. Men vad är det egentligen för fel man letar efter?

 

Att be servitören hämta en ny flaska bara för att man rent allmänt inte tycker om smaken duger ju inte. Är det inget fel på vinet kan man inte skicka tillbaka det bara för att man tycker det smakar för sött, för strävt eller för fruktigt. Det får man helt enkelt stå ut med. Skulle man däremot fått ett defekt vin är det bara att be servitören springa ner i vinkällaren och hämta en ny flaska.

 

Det vanligaste felet är korkdefekt. Så mycket som tre procent av alla vinflaskor med naturkork blir förstörda och får en lukt av fuktig betongkällare, mögel eller klor. Handlar det om en tydlig korkdefekt upptäcks felet ganska enkelt av vinkypare, vinskribenter och erfarna konsumenter men ibland är felet så diskret att det är svår att identifiera. Då har vinet drabbats av så kallad smygkork. Den är mycket svår att upptäcka även för en tränad näsa. Problemet med smygkork är att både professionella bedömare och amatörer lätt uppfattar vinet som dåligt och inte defekt.

 

Andra vanliga defekter är oxidation, ättikssyra och efterjäsning. Somliga räknar även fällningar i vin som en defekt, trots att det egentligen mer är ett skönhetsfel.

 

Detta ska du leta efter när du provsmakar vin:

 

Korkdefekt

Luktar och smakar vinet möglig betongkällare är det bara att be om en ny flaska.

OBS! Korkdefekt är inte samma sak som korksmulor i glaset. 

 

Oxidation

Du känner igen det på att vita viner blir gulbruna och röda viner får en tunn tegelfärg. Ofta bildas även mognadsfällning. Smaken är bitter och fadd och det luktar gammalt äppelskrutt. 

 

Ättiksyra/vinäger/etylacetat

Stickig doft som påminner om vinäger, Karlssons klister och Salubrin. Smaken är något sur och ger en lätt besk eftersmak.

 

Efterjäsning

Känns som kolsyrestick på tungspetsen och doften påminner om jäst och jäsande bröd. Det kan även finnas en gråvit finkornig fällning som lätt rörs upp.

 

Fällningar

Det finns mognadsfällningar och vinsten. Båda är helt ofarliga men fula i glaset. Att dekantera, det vill säga försiktigt hälla över vinet på karaff, brukar lämna kvar det mesta av fällningen i flaskan.

 

Till top