Nytt på DVD (Nolltretton, november)

Film / Permalink / 2

Inception

Regissören Christopher Nolan har många bra filmer på sin lista: Memento, Insomnia, The Prestige och de senaste Batman-filmerna. Men detta är nog hans allra vassaste film.

Ungefär som i ”Matrix” tas publiken med på en svindlande resa till parallella verkligheter som får tankarna att gå i spinn tills man knappt hänger med i svängarna längre. Denna science fiction-thriller är 2 ½ timme men det känns inte. Storyn är så fantasieggande och utförandet så häftigt att man är på alerten hela tiden. Det handlar om drömmar. Att ta sig in och ut ur egna och andras drömmar, att stjäla och plantera idéer och att drömma inne i en dröm. Eller att drömma inne i en dröm inne i en dröm.

Filmen luckrar upp tids- och rumsuppfattningar och ställer frågor kring dröm och verklighet. För mig tog det en natt med konstiga drömmar för att smälta intrycken. Filmen har också ett slut som öppnar för flera möjliga tolkningar.

 

5/5
---------------------------------------------------------

Knight and day

Snacka om action från början till slut. Tom Cruise spelar en superagent som jagas jorden runt av både skurkar och FBI, som vill ha tag i ett superkraftigt batteri som kan ge el åt en hel stad. Av en slump springer han ihop med Cameron Diaz som dras in i den farliga hetsjakten, och…äsch, strunta i intrigen förresten, för den är rätt ointressant. Det viktiga är att Cruise är halvgalen (märkligt likt mediabilden av honom där han bland annat hoppar upp och ner i Oprahs soffa) och att det smäller, körs biljakter och skjuts vapen mest hela tiden.

Cruise klarar det mesta från att landa plan efter att haft ihjäl hela besättningen till att ligga på motorhuven på en bil och skjuta förföljarna bakom, och han gör det med ett leende på läpparna. Det är osannolikt men underhållande, och även om det på många sätt är en komplett idiotrulle måste man ändå gilla ”Knight and day”. Man har kul, saker sprängs och det kärleksgnabbas – ibland behövs det inte mycket mer än så. Fast någon Oscar lär knappast filmen vinna.

 

3/5

Till top