På skiva: Bo Kaspers Orkester (Nolltretton, november)

På skiva / Permalink / 0

Bo Kaspers Orkester

”New Orleans”

SONY

 

Precis som albumtiteln antyder har denna skiva, bandets nionde, spelats in i New Orleans. Målsättningen var att få till en jordig, äkta känsla med rustik ljudbild som doftar av bomullsplantager, cajunkräftor och den amerikanska södern. Minst sagt något att bita i för parmiddagarnas okrönta kungar…

Musikaliskt tycker jag dock att Piteåbandet lyckas riktigt skapligt. Visst kan man ana den svenska mesighet som utmärker snälljazzgruppen men i det stora hela får man ofta till ett dammigt sväng som om man spelat in i en gammal lada. Det låter riktigt snyggt, jag tror faktiskt inte Bo Kaspers Orkster har låtit så här bra tidigare.

Det finns emellertid två stora men. Till att börja med är texterna i vanlig ordning oerhört menlösa och intetsägande. Vad sjunger dom om, vem sjunger dom för? För mig ska texterna komma till av en orsak och någon sån känner jag inte av här.

Det andra problemet är Bo Sundströms sång. Det låter automatiskt mellanmjölk när han luftar strupen: odynamiskt, tråkigt. Med mer passionerad sång hade plattan lyft ordentligt.

2/5

Till top