På skiva: Håkan Hellström (Nolltretton, november)

På skiva / Permalink / 0

Håkan Hellström

”2 steg från Paradise”

Universal

 

Nästan på dagen tio år efter debuten släpper Håkan Hellström sitt sjätte studioalbum. Det känns som både en lång och kort tid. Det var ju alldeles nyss som ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” slog ner som en bomb, samtidigt känns det som att han varit med hur länge som helst.

Vid debuten jämfördes han med Jakob Hellman och det spekulerades i om han skulle kunna följa upp en så strålande skiva, eller om han skulle göra som (sin nästan namne) Hellman och få skrivkramp. Svaret blev ett slags mellanting. För det är ju så att för varje skiva har Hellström skrivet mindre och mindre av den musik han framför. På debuten gjorde han i princip allt, på uppföljaren började det komma låtar av Björn Olsson, Henrik Berggren och Timo Räisänen, på trean gjorde Björn Olsson hälften av musiken och här på skiva nummer sex finns det bara två låtar som Hellström står helt själv bakom.

Där finns nog en delförklaring till varför jag för varje skiva har tappat lite av intresset. På debuten vibrerade luften av feber och magi kring en ung man som virvlade runt i Göteborg. Men med åren har Hellström blivit otydligare och därmed, i mitt tycke, sämre. Vem är han idag, vad vill han säga?

Det finns några riktigt fina stunder även på denna platta, bäst är Hellström när han sjunger personligt om sin hemstad och namedroppar personer och platser. Men mycket av materialet känns tunt och det är för sällan han exploderar som i avslutande ”Du är snart där”. Då gör han det däremot väldigt bra.

 

3/5

Till top