Krogkrönika (Nolltretton, april)

In vino veritas

 

Vinintresset i Sverige är kanske större än någonsin. Och för att kunna njuta till fullo av de härliga druvdryckerna kan det vara bra med kunskap i ämnet. Här är några tips som kan vara värda att tänka på.

 

* Rödvin ska generellt drickas något varmare än vitt vin. Ofta sägs det att rödvin skall drickas rumstempererat, men om man har 20 grader eller mer i hemmet kan rumstempererat vara för varmt. Då är det ofta bättre att kyla vinet till 16-17 grader.

 

* Vinkällare är oftast inget som behövs av privatpersoner. Tunga kraftiga viner kan vinna på att lagras men de flesta viner är gjorda för att drickas direkt.

 

* Undvik att dricka de kraftigaste och mest alkoholstarka vinerna till mat. De kommer bättre till sin rätt med något enstaka glas.

 

* Många tycker att plastkork och skruvkork känns lite lågbudget. Det är fel, tvärtom slipper man korkskadat vin. Något som kommit på senare år är glaskork som känns både nytt och spännande.

 

* Vitt vin till fisk och rött vin till kött är en gammal regel som de flesta känner till. Men man ska inte låsa sig vid det. Beroende på mat, vin och tillfälle kan man experimentera och våga bryta mot den regeln ibland.

 

* Att lufta vinet sägs ofta vara bra, men att ställa fram en öppnad flaska på bordet en kvart innan maten gör inte någon skillnad. Dekantera vinet ordentligt en god stund innan det ska drickas. Häll över från flaska till en karaff med vid botten.

 

* Glaset man dricker ur har större betydelse än vad många tror. Skaffa riktiga vinglas med stora kupor. Ofta dricker man vitt i för små glas.

 

* Förvara vinet rätt. Vinkyl behövs inte, men förvara vinet svalt, mörkt och stilla. Undvik vibrationer eller temperaturändringar.

 

* När du dricker ett vin du gillar, skriv ner märket, distriktet och druvan. På så sätt lär du dig vilka viner du gillar. Att stå på Systembolaget och försöka komma ihåg hur vissa viner du druckit smakar utan att ha antecknat det är svårt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0