Krogkrönika (Nolltretton, mars)

Tänk om vi har fel?

 

I västvärlden tar vi det för givet att vi ska dricka alkohol när vi går på restaurang. Men tänk om vi har fel? Tänk om man kan gå ut på krogen, äta gott, dansa och roa sig – och vara nykter. Det finns faktiskt rätt mycket som tyder på det.

 

Jag har nyligen kommit hem från en resa till Afrika och Asien. Under många vintrar har jag gjort längre turer till en mängd exotiska länder och mött många olika sorters kulturer. Jag har besökt flera muslimska länder och där lever man i stort som vi gör här hemma i Sverige. Man jobbar, träffar kompisar, ser på tv och går ut och roar sig ibland. Med en väsentlig skillnad – man dricker inte alkohol.

 

För oss svenskar är det en orimlig tanke. Hur kan man gå ut på krogen utan att dricka? Vad gör man överhuvudtaget ute i nattlivet om man inte dricker? Min erfarenhet är att man gör ungefär samma sak som vi gör här hemma, man äter mat, umgås med vänner och lyssnar på musik. Fast det kanske inte blir lika mycket fylleceller, oprovocerat våld, meningslös skadegörelse eller ångerfulla bortamatcher – sånt som alkoholen ofta för med sig - som hos oss.

 

Nu är det där med alkoholförbudet inte helt sant, världen är inte så svartvit som den ibland målas upp. Det dricks visst alkohol i muslimska länder, alkohol är ju ursprungligen till och med ett arabiskt ord.

Dels finns det faktiskt muslimer som dricker alkohol, även om de är i klar minoritet. Men framförallt handlar det om att många muslimska länder är mångkulturella och toleranta. Åker man exempelvis till Malaysia där islam är den största religionen kan man ibland behöva gå till de indiska eller kinesiska kvarteren, men några större problem är det sällan att hitta en öl. Åtminstone inte på turistorterna. Langkawi är ju till och med en tax free-zon. I Indonesien som är världens folkrikaste muslimska land ligger partyparadiset Bali. Och alla som semestrat i Egypten vet att det inte är några problem att ta sig en drink vid poolkanten där. I Indien, som oftast kallas hinduistiskt, bor runt 140 miljoner muslimer. Å andra sidan bekänner sig nästan hälften av alla indier till minst två religioner, kanske för att gardera sig och plocka det bästa ur två världar. Min poäng är hur som helst att det inte alltid finns en glasklar koppling mellan religion och alkohol.

 

Med detta sagt är min erfarenhet att man i muslimska länder kan gå ut och ha trevligt på krogen utan att dricka, på ett sätt som inte är jämförbart med exempelvis Sverige. De har bevisat att man kan ha ett levande restaurangliv utan alkohol. Kan det vara så illa att vi har haft fel hela tiden här uppe i kalla nord?

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Vi kan ju även ha uppgjorda bröllop för att ta bort den sexuella aspekten och slippa bortamatchen

2011-04-11 @ 20:42:01
Postat av: Fredriksson

Hur går det för dig då Tobbias?

Då det krävs att tjejerna dricker dig snygg för att du ska få ligga!

å andra sidan kanske din farsa kan lägga en gräsklippare och några flak öl som hemgift (ja det är brudens far som betalar hemgift).

Då kan du ju smuggla i några av ölen i henns glas och få ligga lite.

2011-04-12 @ 07:26:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0