På skiva: R.E.M (Nolltretton, mars)

REM

”Collapse into now”

Warner

 

R.E.M:s utveckling följer den hos så många andra band som har varit med ett tag. De fortsätter att göra skivor som både låter och säljer hyfsat bra, men det blir liksom inte riktigt som förr.

Athensbandet kom fram i skarven mellan 80- och 90-talet och får räknas till de stora indiepionjärerna, de gjorde den alternativa popmusiken populär bland den stora massan. I början av 00-talet började det dock kännas som att bandet hade sagt det de ville säga, och den känslan tycker jag består även på nya plattan.

När gruppen kom fram kändes de annorlunda och fräscha. De har inte kompromissat under åren utan spelar fortfarande samma sorts musik, denna skiva skulle ha kunnat vara en uppföljare till ”Out of time”, men kanske har omvärlden kommit ifatt? Idag finns det många fler band som låter som R.E.M, vilket givetvis måste ses som en slags seger för bandet.

Och egentligen finns det inget ont jag kan säga om ”Collapse into now”. Det låter bra, gruppen håller fast vid sin småalternativa rock med folktouch och låtarna är helt okej. Det är bara det att jag har oerhört svårt att engagera mig i musiken.

 

 

2/5

Trackback
RSS 2.0