Nytt på DVD (Nolltretton, november)

Film / Permalink / 0

Tree of life

 

Terrence Malicks “Tree of life” har både fått ris och ros. Den har vunnit Guldpalmen i Cannes med även beskyllts för att vara obegriplig. Jag tillhör den senare skaran som tycker att filmen är för flummig och svår för sitt eget bästa. Det finns en intressant grundhistoria där vi får följa 11-åriga Jack som växer upp i en amerikansk förort på 50-talet med en dominant pappa (Brad Pitt). Har han någon diagnos eller är hans uppträdande bara ett resultat av faderns stränga uppfostran?

Skådespelarna är överlag bra och det är oerhört snyggt filmat. Men Malick vill vara konstnärligare än så och slänger in märkliga berättarröster, överdoserar med udda kameravinklar och väver in konstiga scener med universums födelse, som visserligen är vackra men som bara gör att filmen känns ännu pretentiösare. Gränsen mellan konst och dravel är ofta hårfin och jag vet vilken sida jag tycker ”Tree of life” hamnar på.

 

2/5
----------------------------------------------------------------

Source code

 

Militärpiloten Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) vaknar plötsligt upp på ett tåg utan att veta hur han kom dit eller vad han gör där. Snart upptäcker han även att han är fast i en annan mans kropp, men mer än så hinner han inte fundera innan tåget sprängs. Det visar sig att han är där med uppdrag att inom åtta minuter hitta vem som ligger bakom bomben.

I en blandning mellan ”Måndag hela veckan” och ”Matrix” skickas han tillbaka gång på gång för att uppleva samma åtta minuter och försöka hindra terrordådet. Snart upptäcker han dock att hela situationen är mer komplicerad än han först trodde.

Denna mix av thriller och science fiction är överraskande bra och får hjärnan att snurra igång, även om logiken kanske inte riktigt stämmer helt. Men gillar man tidsresor och parallella verkligheter måste man vara beredd att vara lite mer öppen än normalt. Själv gillar jag både filosofiska teman och gåtor och då är ”Source code” en liten pärla även om den stundtals känns snudd på lågbudget.

 

4/5

Till top