Krogkrönika (Nolltretton, januari)

kultur / Permalink / 0

Tricks med dricks

 

Att ge dricks eller inte – det är frågan. Men inte den enda. För om man väljer att ge dricks, hur mycket ska man då ge?

 

I Sverige är ju som bekant dricksen officiellt borttagen sedan man 1993 bakade in serveringsavgiften på 12,72 % i priset och införde fasta löner. Ändå väljer många att betala dricks ”en gång till” när man är ute på restaurang. Och frågan är då hur mycket som är rimligt att ge.

 

I exempelvis USA förväntas man alltid ge ungefär 15 % i dricks. I Sverige blir inte personalen stött om man inte dricksar, men många restauranggäster väljer ändå att runda av uppåt, åtminstone vid större krognotor.

 

Står man vid bardisken och beställer en öl lämnas generellt ingen dricks. Åtminstone inte vid jämn summa eller kortbetalning. Många krogar tar dock exempelvis 39 kronor för ölen för att dom vet att det låter billigare än 40 samtidigt som många gäster dricksar den där enkronan de får tillbaka i växel.

 

Köper man en runda till hela bordet med exempelvis tre öl och ett par drinkar förväntas heller ingen dricks. Möjligen kan man lämna 10-20 kronor om det gör så att det blir en jämn totalsumma.

 

Äter man en lunch är det priset på menyn som gäller. Det är ovanligt att gäster lämnar dricks när de äter lunch.

 

Går man ut och äter en romantisk middag för två som går på en tusenlapp kan en femtiolapp vara lagom att ge i dricks. Några tior kan funka om det gör så att slutsumman blir jämn. De flesta väljer nog att runda upp till nästa hundralapp. Men mer än hundra kronor behöver man absolut inte dricksa.

 

Vid en firmafest som går på mellan fem- och tiotusen, där man betalar med jobbets kontokort kanske en femhundring är lagom. Generellt kan sägas att 5-10 % är en rimlig nivå.

 

Sen tar du kanske taxi hem och även där handlar det om att runda av uppåt. Tio procent kan vara ett bra riktmärke, men mest handlar det om att få till en jämn summa.

 

Bonustips:

Vill man vara extra elegant på krogen kan man gå in i köket och ge dricksen direkt till kocken!

Till top