Nytt på DVD (Nolltretton, januari)

Film / Permalink / 0

Wall Street: Money Never Sleeps

 

I spåren av finanskrisen kommer lägligt nog uppföljaren till den ikoniska börshajsfilmen “Wall Street” från 1987. Den förra filmskurken Gordon Gekko (Michael Douglas) kommer ut ur fängelset och verkar ha blivit en ny, mer humanistisk människa. Eller?

Hans dotter (Carey Mulligan) vill inte veta av honom men hennes fästman (Shia LaBeouf), som också jobbar i finansvärlden, söker upp Gekko för att lära sig ett knep eller två om hur man lyckas på Wall Street.

Det är två underhållande timmar, men samtidigt svårt att förstå vad regissör Oliver Stone, som annars brukar vara strålande, vill säga med filmen. Han lyfter fram grön teknik och ideella hemsidor, men att bara övertydligt mosa in i publiken att spekulationsekonomi är dåligt är att göra det lätt för sig. Han kunde vara mycket skarpare och smartare i sin kritik. Här blir han allt för övertydlig och svepande. Man väntar på en tempostegring, en poäng eller något slags crescendo, men tvärtom tappar filmen istället fart ju längre den pågår och slutet är riktigt dåligt.

 

3/5
---------------------------------------------------------------------

R – Slå först, slå hårdast

 

Det finns ofta en äkthet i dansk film som jag beundrar. Dialogen känns naturlig och det överspel som svenska Dramatenskådisar brukar leverera lyser med sin frånvaro. Manusen är inte tillgjort smarta utan har självförtroende nog att våga vara enkla. Allt detta stämmer även på ”R – slå först, slå hårdast” som är en riktigt bra fängelsefilm.

Rune är en ung kille som hamnar på kåken bland en massa riktigt tuffa gangsters. Där gäller det att snabbt anpassa sig till det hårda fängelselivet för att överleva. Samtidigt får man inte heller visa sig allt för svag. Lyckligtvis kommer Rune på en smart grej som gör att livet blir lite enklare, tills han en dag fuckar upp det…

Vi har sett liknande filmer förr, men denna har en ton som känns realistisk och trovärdig. Obehaget finns hela tiden i luften men det tuffa fängelselivet beskrivs mer som en ständigt närvarande oro än som de där uttjatade klichéerna vi brukar se, med våldtäkter i duschen och plitar som bankar på internerna.

4/5

Till top