På skiva: Jay Smith (Nolltretton, januari)

På skiva / Permalink / 0

Jay Smith

”Jay Smith”

Columbia

 

Det sägs ofta att “Idol” är ett sätt att hjälpa fram musiktalanger, men det är ju faktiskt precis tvärtom. Man undrar ju hur många begåvningar som tv-programmet förstört genom att strömlinjeforma deltagarna, blåsa upp förväntningarna, hasta ur sig en snabbt inspelad skitskiva och sen låta artisterna falla i total glömska medan man letar nya deltagare till nästa säsong.

När årets vinnare Jay ger sig på Madonnas “Like a prayer” lyckas han inte förstöra en bra låt, men det låter ”Idol”, eller snarare Black-Ingvars. Det vill säga som en tokrolig hårdrocksparodi.

Visst, Metallicas ”Enter Sandman”, Lady Gagas ”Bad Romance” och Primal Screams ”Rocks” är jättebra låtar, men vem vill höras dem brölas fram av en ”Idol”-deltagare? Vad tillför det musiksverige? Vad tillför det våra liv?

Och man undra vad Jay själv får ut. Både han och vi inser att det gäller att smida medan järnet är varmt, men jag är övertygad att han har högre mål än att bara stressa ur sig en tafflig coverplatta med ”gamla godingar”. Han hade säkert mått bättre av att få göra en riktig skiva i lugn och ro, och framförallt hade vi gjort det.

 

1/5

Till top