Fantastiska Finland

Resa / Permalink / 0

Av alla länder jag varit i är nog Finland det som överaskat mest i positiv bemärkelse. Det är otroligt vackert och det finns mycket mer att se än vad jag trodde. Gårdagen var riktigt vass, men fortsättningen blev faktiskt ännu bättre.
Dagen började i Åbo (ovan) som är helt okej med ett slott, en fantastisk domkyrka, massa uteserveringar, floden som går genom staden och inte minst stadsdelen med massa gamla hantverkstorp i original.

En mil bort ligger Naantali, där Muminlandet finns. Det ligger på en ö som man når via en gångbro. Naantali, förresten - vilken stad! Vilket man förövrigt kan säga om alla finska städer jag besökt.

Och så var det detta med alla trähus (se mer i klippen nedan). Även Naantali hade sin beskärda del, men det var ändå bara början...

Även i Uusikaupunki (försök uttala det om ni kan) vimlade det av träkåkar. Men där låg de inte i typ "gamla stan" utan hela j-a staden bestod av trähus. Där fanns även trevliga restauranger vid kanalen, en väderkvarnskulle och denna kyrkogård.

Men allra bäst var Rauma. Hela stadskärnan är ett Världsarv och består av en labyrint av snirkliga kullerstensgränder och...gissa vad...jo, gamla trähus. Över 600 hus! Helt otroligt.
Natten spenderades sedan i Pori (Björneborg) som mest är känt för att ölen Karhu bryggs här. Det blev tre på kvällen i hotellbaren...
Till top