Krogkrönika (Nolltretton, juni)

kultur / Permalink / 1


Flera Bed & Breakfast, tack

 

Sommar är semestertider. Och står valet mellan att övernatta på ett hotellrum i någon stor kedja eller ett Bed & Breakfast, vet jag vad jag väljer sju dagar i veckan. Om bara möjligheten fanns. Jag är förbryllad, varför finns det så få Bed & Breakfast i Sverige?

 

Svenskarna är ett bilburet folk. Ska vi ut och semestra i vårt eget land tar vi sällan tåget eller flyget, vi tar bilen. Och tittar man på andra bilburna västerländska länder som Australien, USA, Sydafrika eller Tyskland märker man en stor skillnad. Där kantas vägar och semesterorter av Bed & Breakfast-ställen, det vill säga vanligt folk som upplåter sina hem för övernattning och frukost åt förbipasserande resenärer. Varför är detta så ovanligt i Sverige?

 

Bed & Breakfast är ju det ultimata semesterboendet. Förutom att det oftast är billigare än hotell så är det ju framförallt mysigare och personligare.

Är reglerna för krångliga, har svenskar det så bra ekonomiskt att de inte behöver inkomsten, eller vad beror det på? Jag tror skälen är flera.

Bed & Breakfast kräver en viss typ av byggnad/hus, det är svårt att ta emot gäster i en vanlig villa. Men nog borde det finnas många gårdar på landsbygden och större hus på mindre orter som skulle passa för ändamålet? Men kanske ligger de för långt från vägen?

 

Men främst tror jag bristen på Bed & Breakfast i Sverige beror på att vi saknar traditionen och att vi generellt är dåliga på turistverksamhet i det här landet. Vårt läge uppe i norr gör att vi inte lockar tillräckligt många utländska turister, och de svenskar som är ute på bilsemester har antingen husvagn eller bor hos någon de känner.

 

Det är dags att ändra på det. Sluta gnäll på höga boendekostnader och arbetslöshet. Har du ett boende som passar är det bara att väcka upp entreprenörådran inom dig. Rensa undan i uthuset, rusta upp vinden och fixa till gästrummet. Sätt upp en skylt vid E4: an och starta ett Bed & Breakfast. Glöm inte heller att skaffa några höns  - då har du frukostäggen gratis.

 

#1 - - Tilde:

Fin sida du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

Till top