Musikkrönika (Nolltretton, juni)

kultur / Permalink / 1

Grattis Johan Johansson

 

När svenska artister fyller 50 vet man alltid vad de får i present – en hyllningsskiva där andra musiker tolkar sina favoritlåtar av födelsedagsbarnet. Det är popsveriges guldklocka för lång och trogen tjänst och har exempelvis förärats Plura för tio år sedan och Stefan Sundström i fjol. Nu är det Johan Johanssons tur.

 

Johan Johansson fyllde 50 den 23 april i år och den 15 juni släpptes ”Världens bästa Johansson” till punkfarfars (numera snarare visfarfars) ära. På skivan, som spelades in under stort hysch-hysch av hans kollegor, kan man höra artister som Staffan Hellstrand, Sanna Carlstedt, Kjell Höglund och Dan Viktor tolka Johanssons låtar från såväl KSMB, Strindbergs, John Lenin och solokarriären. Kajsa Grytt gör exempelvis en fin version av ”Min lilla svarta själ” och Lasse Winnerbäck ger sig på ”Va?!”.

 

En vanlig åkomma för skivor som dessa är att artisterna bara nöjer sig med att dra ner tempot och göra nån slags akustisk version av originalet och den tendensen finns även här, men som helhet måste jag ändå säga att det är ganska bra och intressanta tolkningar som görs.

 

Johan Johansson har ett av musiksveriges mest intetsägande namn och är säkert helt okänd för halva denna tidnings läsekrets. Har man koll på svensk visa och punk är han dock ett namn som dyker upp titt som tätt, både som artist men även som producent, musiker, arrangör och allmän nestor. Han beskrivs ofta som den grå eminensen bakom halva musiksverige, vilket är kraftigt överdrivet. Det är sant att han inom en liten begränsad krets ses som något av en gudfader som har ett finger med i spelet i det mesta, men den stora massan av publik och artister har aldrig hört talas om KSMB-legendaren och hans konstiga älgkostymer.

 

Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det nu faktiskt gått 15 år sedan hans senaste riktiga skiva ”…och hans lilla svarta värld” gavs ut.  Fansen har tjatat men Johansson har ägnat mer tid till att lyfta fram andra artister än sig själv de senaste åren. Exempelvis anordnade han Sveriges Visfestival på Södra Teaterns terrass den 18 juni med delar av den svenska viseliten.

 

Nu har han dock fått tummen ur den berömda kroppshåligheten och har aviserat att det kommer ett nytt soloalbum till hösten. Det sa han visserligen förra sommaren också när jag pratade med honom under Västerviks Visfestival, men nu kommer informationen från hans mediaperson så uppgifterna känns hyfsat trovärdiga.

– Det kommer låta som en blandning av Beatles och Dylan 1966, beskrev Johan Johansson skivan då.

 

Hur som helst är det en skiva jag ser fram emot, från en artist som sällan får de stora rubrikerna men som har betytt så mycket för så många andra svenska artisters karriärer. Och i väntan på soloplattan duger hyllningsskivan ”Världens bästa Johansson” gott.

Grattis på 50-årsdagen i efterskott, Johan Johansson!

 

#1 - - Nina:

Beställde hyllningsskivan direkt när den släpptes, och mkt bra tycker jag! :)

Till top