Nytt på DVD (Nolltretton, februari)

The Social Network

 

Att försöka framställa datanördar som tuffa är nästan ett omöjligt uppdrag, och nej, de blir inte coolare för att de dricker snaps medan de hackar sig in i något företag. ”The Social Network” handlar om hur Facebook startades på Harvard 2003 för att sedan sprida sig över hela världen. Och nej igen, det är inte någon särskilt engagerande historia att se hur några kärlekstörstande plugghästar sitter och trycker på tangentbord, varvat med klipp från olika förhandlingar de hamnat i efter att ha blivit stämda. Själva grundstoryn är helt enkelt för svag. Dock tycker jag att regissör David Fincher gör det bästa av det han har att jobba med. Jesse Eisenberg spelar Facebookgrundaren Mark Zuckerberg som är en av de mest osympatiska människor jag sett på film - så jobbig, så socialt inkompetent. Han startar Facebook för att få tjejer och umgås i de rätta gängen, men lyckas på vägen bli osams med de flesta han träffar, inklusive sin bästa vän. Hantverket och skådespeleriet är gott, men jag skulle aldrig bli vän med Zuckerberg på Fejjan.

 

3/5
----------------------------------------------------------------

Visst är det något speciellt med amerikanska filmer där två vanliga killar skall förhindra en katastrof och hejas på av allmänheten samtidigt som de slåss mot överheten? I ”Unstoppable” är det ett skenande tåg som ska stoppas och när polis, tågbolag och myndigheter misslyckas blir det två vanliga arbetare (Denzel Washington och Chris Pine) som inte bara får i uppdrag att rädda en stad från katastrof utan även sina familjerelationer.

Hjältarna säger saker som ”Låt oss stoppa fanskapet” medan media rapporterar live och folk jublar och gör high-five framför tv-skärmar och säger saker som ”Ni kan göra det”. Det onda tågbolaget gör dock allt för att inte förlora pengar eller sitt anseende.

På något sätt gillar man det där typiskt sentimentalt amerikanska, och filmen har också en del häftig action, men historien känns ganska tunn och det blir mycket lok, vagnar och räls. Filmen lär vara totalglömd om ett år, men roar ändå ganska bra för stunden.

 

2/5

Trackback
RSS 2.0