Nytt på DVD (Nolltretton, april)

Film / Permalink / 0

Somewhere

 

Det händer ingenting. Sen händer ingenting. Faktum är att det inte händer någonting i hela filmen. Och ändå händer så mycket.

Vi får följa filmstjärnan Johnny (Stephen Dorff) när han glider runt i en ensam och meningslös tillvaro. Mellan mediauppdragen ligger han i sin säng, är smått paranoid för paparazzis och raggar brudar på löpande band. Helst skulle han nog vara en vanlig hemmapappa för det är när han umgås med sin 11-åriga dotter Cleo (Elle Fanning) som han verkar trivas bäst. De träffas sällan, men en oplanerad resa till Milano för dem närmare varandra.

Sofia Coppola har skildrat hotelldöd och ensamhet tidigare i ”Lost in translation”, men här känns tonen än mer realistisk och verklighetstrogen. Det pratas väldigt lite i filmen, men det som sägs känns trovärdigt. De flesta repliker sägs dock bäst genom tystnaden i kvardröjande ögonblick och utdragna sekvenser.

”Somewhere” är en nedtonad och minimalistisk film som skildrar en stämning snarare än ett skeende. Det finns både värme och humor, men är knappast något för den som lätt blir uttråkad.

 

3/5
--------------------------------------------------------------------------------

Winter´s Bone

 

Det finns något riktigt obehagligt med bakgårds-USA, där folk bor i ruckel på landsbygden, är halvkriminella och är inskränkta på gränsen till efterblivna.

Det är det USA vi får möta i ”Winter´s bone”, en av det senaste årets mest hyllade filmer. Här är allt höstgrått och det vimlar av udda hillbillytyper som äter ekorrar. De har knappt råd med mat, men knark finns det i mängder. För att ytterligare spä på ”Den sista färden”-kopplingarna så är självklart alla i trakten släkt med varandra och spelar dessutom banjo.

Huvudperson i denna misär är 17-åriga Ree Dolly (Jennifer Lawrence) som tar hand om sina sinnesjuka mor och sina två småsyskon. Hennes pappa kokar crank och har flytt borgen, vilket gör att familjen förlorar huset om inte Ree hittar honom eller kan bevisa att han är död. Men att hitta en knarklangare i en trakt där alla antingen är inblandade eller vägra prata är inte det lättaste.

”Winter´s bone” har en väldigt realistisk känsla och är därför en film som känns. Skådespeleriet är genomgående strålande men det finns en svaghet i det dramatiska upplägget där inte hinner bränna till på allvar innan filmen plötsligt är slut.

 

3/5

Till top