Två skivor (Zero, november)

På skiva / Permalink / 0

Album

5/10

 

The Search: The search or connection contact and community

Dance Macabre

 

Uppsalabandet The Search bildades 2000 och släpper nu sin femte skiva. Själva jämför de sig med band som The Mary Onettes och Shout Out Louds, men jag som varit med ett tag i gemet hör snarare referenser till den alternativa popen som kom från England och Australien på 80-talet. Gitarrerna, den drömska ljudbilden och sången som liksom flyter lite ovanpå. Allt det som fanns hos band som The Smiths och Hunters & Collectors hör jag även hos The Search, om än i lite modernare tappning.

Det är inte riktigt min kopp te, jag tycker musiken ofta blir lite för luddig och vag och vill ha låtar som går mer rakt på mål. Samtidigt har jag svårt att komma med några större invändningar, The Search gör trots allt sin grej ganska bra. Och i ”The heart is a lonely hunter” släpper de alla tyglar och får till en riktigt fet prakthit.
----------------------------------------------------------------------------

Album

6/10

 

Skriet: Det beslutande organet

Novoton

 

I Pascal spelar Isak Sundström skränig punk, i sitt andra band är uttrycket mer nedtonat men det finns ändå likheter. Båda banden bär på ett mörker och en dysterhet och utgör på var sitt sätt soundtracket till nedlagda fabriker. I Skriet ingår även Jacob Frössén och detta är gruppens andra album. Trummor mullrar långsamt fram under ett moln av säregen sång, pianokling och udda stämningstoner.

På något sätt lyckas Skriet kombinera det karga och stenhårda med det bomullslätta och mjuka. Det är vackert och fult på samma gång. Det är snarare ett rum fyllt med ljud än traditionella poplåtar. Frågan är om det ens är flera låtar. Skriets musik följer en formel som gör att man nästan kan se hela skivan som en enda lång låt.

Till top