Nytt på DVD (Nolltretton, augusti)

Film / Permalink / 1

Hur många lingon finns det i världen?

 

Glada Hudik-teatern har fått uppmärksamhet för att man har lyft fram utvecklingsstörda personers talanger och låtit dem uppträda på etablerade scener. Denna film bygger fritt på den framgångssagan.

Unga slarvern Alex förlorar både tjej, jobb och bostad och flyttar till Hudiksvall där han får jobb som vårdare åt en grupp utvecklingsstörda. Han upptäcker att de tycker om att sjunga och uppmuntrar den sidan hos gruppen istället för att lära dem tråkiga saker som att knyta skosnören. Motståndet från kollegor och anhöriga är stort, men Alex vinner de utvecklingsstördas förtroende som trivs med att visa upp sig på scenen.

Svenska må-bra-filmer brukar ha klyschiga och löjligt förenklade manus och så även här. Replikerna och skådespelarinsatserna är riktigt usla. Det vill säga när det gäller de ”normala” människorna. De utvecklingsstörda briljerar dock i varje scen och gör att det inte blir fullständig pannkaka av alltihop. Ge dem en egen film istället, där de slipper spela mot Vanna Rosenberg och Claes Malmberg.

 

2/5
------------------------------------------------------------------------

Kill the Irishman

 

En passande titel, eftersom filmen går ut på att maffian i Cleveland under en massa år på 70-talet försöker döda en irländare som stör deras verksamhet. De försöker skjuta och spränga honom, men irländare är som bekant av hårt virke och särskilt denna.

Vi får följa den sanna historien om tuffingen Danny Greene som mer eller mindre på egen hand utmanar maffian i Cleveland om makten. Från hamnarbetare blir han fackchef och sedemera gangster, men med en viss godhet i hjärtat som det verkar.

I birollerna hittar vi namn som Val Kilmer, Vinnie Jones och Chrisopher Walken, men de nästan stör mer än vad de tillför. Filmen vinglar hårfint på gränsen mellan att vara en riktig kultpärla eller att vara en b-film och följer samma uppgång och fall-mönster som exempelvis Scarface. Denna film är dock slarvigare berättad, vilket i slutändan gör den hyfsat okej, men ändå till en rulle som man förmodligen glömmer bort rätt snabbt.

 

3/5

Till top