Nytt på DVD (Nolltretton, september)

Film / Permalink / 0

Vanishing on 7th street

 

Grundidén är inte så tokig. Filmen tar fasta på många människors mörkrädsla, vilket det har gjorts förvånansvärt få filmer om slår det mig, åtminstone filmer där mörkret i sig står för det onda.

Denna rulle, som har Hayden Christensen i huvudrollen, börjar med ett stort strömavbrott. Alla som befunnit sig i mörkret är plötsligt spårlöst borta och endast deras kläder finns kvar. Några har överlevt och samlas på en bar med dieselaggregat som håller liv i lamporna. Det vanliga elnätet är dock stendött. Det gäller att vara i ljuset, för i skuggorna lurar något otäckt…

Sen verkar idéerna ha tagit slut och filmmakarna verkar inte riktigt veta hur de ska ta sig framåt. En skräckfilm kan gärna vara absurd och smått krystad, men denna film är så ologisk och motsägelsefull att man till slut inte orkar bry sig. Ingen förklaring ges till varken början, slutet eller det som händer däremellan och som tittare sitter man mest besviken och tänker att denna idé hade kunnat tas tillvara så mycket bättre.

 

1/5
---------------------------------------------------------------------------

Outrage

 

I ”Outrage” tar oss regissören Takeshi Kitano (Hana-Bi med flera) med till Yakuzan, den japanska maffians brutala och våldsamma värld, där man ena sekunden är bröder för att i nästa svika och mörda varandra. Hämnd följer på hämnd och det pågår en ständig maktkamp mellan olika klaner och även inom klaner.

Filmen är rappt klippt och berättad och ibland går det lite för snabbt. Det är svårt att hänga med i alla svängar, vem som hämnas vem och varför. Det vimlar av en massa japanska män i svarta kostymer och det är svårt att hålla ordning på vem som är vem och hur deras relation är till varandra.

Mitt i röran har Kitano ändå fått till en ganska cool film där gangstrarna hugger av sig fingrar för att visa sin lojalitet och kommer på nya sätt att använda tandläkarborrar. Gillar man tuffa figurer och rått våld är detta en film att kolla in. Men rollfigurerna känns aldrig riktigt levande och stundtals känns filmen mer som en parodi än som en riktig maffiafilm.

 

2/5

Till top