Nytt på DVD (Nolltretton, mars)

Hysteria

I London i slutet av 1800-talet är inte hygienen eller den medicinska kunskapen den bästa. En ung läkare (Hugh Dancy) vill anamma nya medicinska metoder men får ständigt sparken från sina gammalmodiga chefer. Till slut hamnar han hos en läkare som specialiserat sig på att bota ”hysteriska” kvinnor, vilket är en åkomma halva stan tycks lida av. Idag skulle vi nog ställa diagnosen ”sexuellt frustrerade” istället.

Den stora efterfrågan på behandlingen (som helt enkelt går ut på att smeka kvinnorna till extas) gör att den unge läkarens hand till slut blir helt överansträngd. Tillsammans med en excentrisk vän uppfinner han då den första elektriska massagestaven, vilket gör enorm succé bland stadens kvinnor. Samtidigt dras han mellan två systrar, som är så olika man kan vara.

”Hysteria” är underhållande och charmig, och innehåller både mycket humor, en kärlekshistoria och lite allvar. Finfina miljöer och en strålande Maggie Gyllenhaal som den godhjärtade och spännande kvinnosakskämpen är höjdpunkterna i denna film, som visserligen är något lättviktig men ändå bjuder på en trevlig stund i soffan.

 

3/5
----------------------------------------------------------------------

Niceville

Var man svart var 60-talets Mississippi ingen särskilt trevlig plats att bo på med sina raslagar och sitt förtyckande av svarta. Lika illa som i ”Mississippi brinner” går det inte till i ”Niceville”, men vi får se hur rika vita hemmafruar inte låter sina svarta hembiträden använda samma bestick eller samma toalett.

Emma Stone spelar Skeeter, en ung tjej som vill bli journalist och börjar skriva på en bok där hon skildrar hur stadens svarta kvinnor egentligen har det. Rädda för repressalier är det till en början svårt att få kvinnorna att ställa upp och berätta, men Skeeter lyckas till slut få med två hembiträden på det farliga projektet som måste hållas superhemligt.

De fisförnäma vita hemmafruarna skildras inte särskilt smickrande, även om det skönt nog finns undantag. Den charmiga men utstötta grannfrun Celia Foote måste man exempelvis bara älska. Överhuvudtaget vimlar denna helt kvinnodominerade film av sköna och välspelade karaktärer, Viola Davis Oscarsnominerades även för sin roll som hembiträdet Aibileen.

Detta är en riktigt bra, rolig och rörande film om livet i den amerikanska södern. Ondskan finns runt knuten, men det som fastnar mest är värmen och hjärtat. ”Niceville” är en må-dåligt-film som man märkligt nog mår riktigt bra av.

 

4/5

Trackback
RSS 2.0