Musikkrönika (Nolltretton, juni)

kultur / Permalink / 0
Den goda smaken tar också semester

Sommar, sol och taskig musiksmak. Aldrig lyssnar vi på så dåliga låtar som under sommarhalvåret. Det verkar som att den goda smaken också tar semester.

Jag vet inte om det är värmen som påverkar hjärnan, den höga alkoholkonsumtionen som får oss att tappa omdömet eller om det helt enkelt är något med årstidernas skiftningar som gör att det kritiska tänkandet helt försvinner under sommarmånaderna. Precis som oss andra verkar den goda smaken packa väskorna och dra iväg med husvagnen till okänd ort där den stannar tills skolorna startar och löven börjar gulna.

Från att vi kommer in i juni och fram till kräftskivorna i augusti är det inte bara okej, utan känns till och med faktiskt helt naturligt, att bänka sig framför Allsång på Skansen och åka på Diggiloo-konserter. Vårens Melodifestivallåtar, som man satt och beklagade sig över när man först hörde dem, låter plötsligt inte längre lika illa. Och fasiken…Turkiets och Maltas Eurovision-bidrag var nog egentligen inte så tokiga…

Musiksmaken under sommaren skiljer sig så markant mot vad man tycker under resten av året att den till och med har haft en egen topplista under en lång rad år – Sommartoppen i P3. Där har man kunnat spela de där låtarna som man annars helst inte vill ta i med tång, ni vet alla de där klassiska sommarlåtarna som Inner Circles ”Sweat (A la la la la long)”, Paradisios ”Bailando”, Dr Bombays ”Calcutta (Taxi taxi taxi)”, Lou Begas ”Mambo No 5”…och så allt med Vengaboys och Markoolio samt Per Gessles senaste hit.

Sommaren är den förlovade tiden för one-hit-wonders. Varje år kommer det en ny. ”Ingen vill veta var du köpt din tröja” med Raymond & Maria, ”Hej hej Monika” med Nic & The Family och ifjol ”Om sanningen ska fram” med Eric Amarillo. Vilken blir årets sommarhit? Jockibois ”Vi dricker Redbull och Vodka”? Lennart Bång feat Saft Stockholm med ”Jag vill ha en schtekare”?

I år är det dessutom EM-slutspel i fotboll vilket gör att det även lär dyka upp ett antal mer eller mindre usla fotbollslåtar. Även här finns en fin tradition att luta sig mot, som exempelvis Svullos ”Res er för Sverige” och After Shaves ”Ciao ciao Italia”. Och årets officiella EM-låt ”Vi mot världen” med Neverstore passar fint in i den tidigare raddan av rungande stolpskott.

Ju bättre det går för landslaget, desto mer lär vi stämma in i refrängen. Det är inte ens någon idé att försöka kämpa emot. Det är ju sommar och då tappar vi allt vårt goda omdöme. Så fram med grillen och på med Mange Makers nya hit ”Drick den” på stereon!
Till top