Nytt på DVD (Nolltretton, januari)

Film / Permalink / 0

Abduction

 

I början stör jag mig något oerhört på Taylor Lautners kritvita tänder, stora haka, dumma uppsyn och jobbiga amerikanska grabbstil. Hur ska de lyckas göra actionstjärna av den fjanten, tänker jag. Men filmen tar sig och utvecklas till en helt okej actionrulle. Lautner spelar en ung kille (Nathan) som upptäcker att han är anmäld försvunnen som barn. Snart mördas hans föräldrar och plötsligt har han både CIA och serbiska yrkesmördare (varav ledaren spelas av svenska Mikael Nyqvist) efter sig, till en början oklart varför. Nathan försöker ta reda på sanningen om sitt liv medans han och flickvännen jagas över landet.

Konspirationsteorier, ung kärlek, hemliga agenter och pang-pang är ingredienser vi sett många gånger förut och framförs inte här på något särskilt originellt sätt, ändå gillar jag den här halvfåniga rullen av någon anledning. Kanske gör den första urusla kvarten att resten av filmen framstår som så mycket bättre?

Betyget är nog egentligen något i överkant, för det här är ingen film man minns om ett år, men man har trots allt en ganska trevlig popcornstund i soffan medan den pågår.

 

3/5
-----------------------------------------------------------------------

Friends with benefits

I grund och botten är ”Friends with benefits” en ganska traditionell romcom, där pojke möter flicka, pojke förlorar flicka och pojke får flicka till slut. Det kan man räkna ut efter två minuter, så jag har inte dåligt samvete över att ha avslöjat storyn. Här är det headhuntern Jamie (Mila Kunis) som ordnar ett jobb åt bloggaren Dylan (Justin Timberlake) på en stor tidning. De blir småförtjusta i varandra men är båda trötta på förhållanden så de bestämmer sig för att bli KK och ägna sig åt sex utan att blanda in känslor. Och det fattar man ju hur det kommer gå…

Historien följer med andra ord formulär 1A, men utförandet är desto bättre. Det är en rapp, knasig film med mycket referenshumor och udda bifigurer. Man gillar huvudrollsinnehavarna och filmen har hittat exakt rätt ton vad gäller myspysig fjantighet. Jag skrattar högt flera gånger, och det är väl den bästa måttstocken på en komedi.

 

4/5

Till top