Krogkrönika (Nolltretton, februari)

kultur / Permalink / 1

Är du en +1:are?

Kan man inte bli den som bjuds in till olika evenemang får man satsa på att bli en +1:are. Vissa personer lyckas bygga hela sin karriär på det.

 

I mitt jobb blir man ofta inbjuden till en massa invigningar, evenemang, VIP-kvällar och liknande. Man går dit, dricker champagne, äter snittar och nickar åt folk. De flesta brukar man oftast känna igen, det är politiker, kulturutövare, mediapersoner, entreprenörer och allmänna (lokal)kändisar. Sen finns det alltid ett antal personer som alltid tycks vara inbjudna – men man har ingen aning om varför. Det enda man vet är att de inte tillhör nämnda kategorier människor. Jag talar om +1:arna.

 

Termen +1:are kommer från att inbjudna gäster brukar få ta med sig en gäst på evenemangen. ”Du +1” står det på inbjudan, och likadant när man bockas av på gästlistan i entrén.

 

Och är man en +1:are och rör sig i de rätta kretsarna kan man gå på nästan varenda premiär i stan utan att någonsin själv vara den som är bjuden. Tro mig, jag känner till dem. Länge undrade jag varför dessa anonyma snickare eller butiksbiträden alltid syntes på diverse invigningar, tills jag insåg att de var just +1:are.

 

Dock är det inte vem som helst som klarar att bli en lyckosam +1:are. När jag själv får dessa inbjudningar där jag får ta med mig en vän gör jag en noggrann analys, och det antar jag att alla andra inbjudna också gör. Vem skulle uppskatta just denna bjudning? Vem har tid att gå? Vem skulle uppskattas av arrangören att jag tar med mig? Vem passar in?

 

Snart märker man att utbudet av bekanta som duger som +1:are inte är så stort. Att bli en +1:are är också en kvalitet som kräver sin person. Man måste vara tillgänglig, social och nyfiken. Och gillar man även champagne är det inte direkt något minus…

 

 

#1 - - Toomas:

Jag är 40+, passar jag in?

Till top