På skiva: Den svenska björnstammen (Nolltretton, februari)

På skiva / Permalink / 0

Den svenska björnstammen

”Ett fel närmare rätt”

Universal

 

Ja, vad hände egentligen? Från ingenstans dök plötsligt de sju Norrköpingskillarna upp och lade i ett svep nästan hela Sverige under sig. Hur det gick till var det ingen som riktigt fattade. De hade ett konstigt bandnamn, ett stiliserat björnansikte som symbol, bodde i ett kollektiv ute i en halvmurken stuga och fick för sig att bygga en zeppelinare. Låten ”Vart jag mig i världen vänder” blev en prakthit och snart haglade nomineringarna till diverse musikpris, varav gruppen även vann somliga.

Efter två digitala EP:s kommer nu debutalbumet som säkert innehåller ytterligare några kommande P3-favoriter i bästa Suburban Kids with Biblical Names- anda. Fast på svenska.

Skivan öppnar med titelspårets medryckande refräng, som man dock väljer att släppa rätt omgående av någon anledning. Som tur är finns det fler starka refränger, exempelvis hos de båda singlarna ”Vart jag mig i världen vänder” och ”Svalkar vinden”.

Bandet jobbar mycket med stämmor och har sinne för snygga melodier, det finns dock några utfyllnadsspår som gör att skivan inte håller hela vägen.

 

3/5

Till top