Nytt på skiva (Zero, maj)

Album

 

5/10

 

VED: VED

Adrian Recordings

 

Jag är inget stort fan av instrumentalmusik, särskilt inte om den är repetitiv och enformig. Det gäller såväl house som jazz och electronica. Ofta reduceras bara instrumentalmusik till att bli en ljudkuliss som kanske väcker lite intresse i initialskedet men som sakta förvandlas till en tapet. Visserligen kanske den skapar en sorts stämning men är inget man lyssnar aktivt på.

VED från Malmö känns inledningsvis lite intressantare. Kvintetten mixar elektronik med instrument som bouzouki, orgel och klarinett och skapar en slags loungemusik som andas och har liv. Ja, det är instrumentalt och monotont men också dansvänligt och faktiskt med en hel del folkmusikkänsla. Man anar lite Balkaninfluenser nånstans där bakom alla rytmerna. Och till en början känns det riktigt intressant, men någonstans halvvägs in i skivan tappar jag intresset och även VED blir till en kuliss.
-----------------------------------------------------------------------------

Album

 

6/10

 

Salim Nourallah: Hit parade

Tapete Records

 

Efter att ha gjort musik med sin bror Faris i konstellationen The Nourallah Brothers under några år gick Salim 2004 solo och har sedan dess fått ur sig fem skivor. Texaskillen spelar en blandning av americana och singer/songwriter, av den typ som brukar gå hem på SXSW och hyllas i Sonic, samt dyka upp i allehanda tv-serier. Organisk, jordig visrock som väver ihop den amerikanska indiescenen med det mer lantliga livets vedermödor. Och mycket riktigt spelade han också på SXSW i år. Och visst har hans musik även varit med i några tv-serier.

Så man vet ungefär hur det låter. Han spelar trevliga låtar med en akustisk touch, men det finns helt enkelt för många andra artister där ute liknande Salim Nourallah. Spela upp en låt av honom tillsammans med tio låtar av hans musikaliska kollegor och det är omöjligt att avgöra vilken som är hans. Det gör att jag har svårt att uppbåda något större engagemang för honom, trots att jag i grund och botten gillar hans musik.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0