Nytt på DVD (Nolltretton, oktober)

Cleanskin

Ash är en ung juridikstuderande kille i London. Han är muslim men äter bacon och dricker öl och lever ett normalt västerländskt liv. Men han tvekar att visa sin brittiska flickvän för familjen och under föreläsningarna anar man våldsförespråkande tendenser. Sakta börjar han dras in i mer extrema muslimska kretsar och det som börjar med diskussionsgrupper och ungdomsverksamhet utvecklas snart till betydligt allvarligare saker.
Sex år senare sprängs en bomb på en restaurang och dödar en stor mängd människor. Secret Service-agenten Ewan, med personliga skäl att bekämpa terrorismen, får i uppdrag att med alla medel hitta och eliminera dessa självmordsbombare. Men något verkar inte stå helt rätt till med hans egen organisation. Ash å sin sida dras med samvetskval och känner tvivel om han valt rätt väg.
”Cleanskin” känns typiskt brittiskt grådaskig, men den något nedtonade stilen och de överlag bra skådisarna ger en realistisk ton som gör att detta blir en helt okej thriller. Den tänder dock inte riktigt till som man hoppas och även om det verkar finnas en ambition att berätta viktiga saker om terrorism, religion och det västerländska samhället så når man inte riktigt ända fram.

2/5
--------------------------------------------------------------
The Lucky One

Zac Efron spelar marinkårssoldaten Logan som mitt under brinnande krig plötsligt hittar ett foto på en tjej. Kortet räddar livet på honom och han blir smått besatt av att ta reda på vem hans ”skyddsängel” är. Så han vandrar över halva USA för att leta upp henne, får jobb på hennes hundkennel och flyttar in i grannhuset men glömmer i hastigheten bort att berätta varför han är där. En svartsjuk exmake smyger runt och är inte helt förtjust att Logan dyker upp. Oj oj, hur ska detta sluta?
Ja, det är inte svårt att lista ut. Både slutet och vägen dit är otroligt förutsägbart. Detta är en av de mest fantasilösa romantiska komedier jag sett. Det fläskas på med lantliv, skogsstigar, en klok mormor och en fyr som lyser i natten för att vi ska vaggas in i myspyset. Logan är en drömkille som både kan spela piano, slåss och få gamla traktorer att starta, men han är även en av de mest träiga och okarismatiska skådisar jag sett. Han är rent ut sagt urusel. Manuset och dialogen är heller ingen fröjd. Och de ”romantiska” kärleksscenerna, herregud, det slår inga gnistor direkt.


1/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0