Krogkrönika (Nolltretton, augusti)

Var låg krogen, sa du?

Att döpa restauranger efter adressen de ligger på tycks bli allt populärare. Praktiskt om gästerna har svårt att hitta, men lite fantasilöst om det används för flitigt.

Fredsgatan 12 är en av landets finaste restauranger och startades 1994 av stjärnkockarna Melker Andersson, Mathias Dahlgren och Laurent Tassel. Vart det ligger går inte att ta miste på, eftersom namnet på krogen är identiskt med gatuadressen. Men det är inte bara i huvudstaden som krögare döper sina restauranger efter adressen, det sker även här i Östergötland, och det känns som att det blir allt vanligare.

Att uppkalla en restaurang efter adressen den ligger på är långt ifrån något nytt fenomen, det har förekommit i alla tider. En klassiker i Linköping är exempelvis 43: ans gatukök som ligger på Nya Tanneforsvägen 43. Samma logik använder den lilla krogen 55:an som ligger på Ågatan. Ni kan säkert lista ut vilket gatunumret är…

Vill man skoja till det en smula kan man göra som Platå som tog namnet från den gatukorsning stället ligger vid – Platensgatan/Ågatan. Café Nybryggt i Norrköping har lyckats ännu bättre med sitt namn. Caféet ligger i korsningen Nygatan/Bryggaregatan vilket får sägas vara en väldigt passande adress för att skapa det klockrena namnet.

På senare år har allt fler krogar dykt upp som döper sig efter sin gatuadress. Kvarterskrogen Asken i Norrköping tog sitt namn efter kvarteret den låg i. Restaurangen har senare flyttat, men valt att behålla namnet. I Linköping har de senaste åren restaurangerna Strandgatan 2 och Ågatan öppnat, som ligger exakt på den plats som namnet antyder.

Bara i år har vi fått ytterligare två tillskott till gatunamnslistan. I Norrköping öppnades Trädgårdsgatan 3 i Delis gamla lokaler och på Platensgatan 5 i Linköping slog P5 Bistro nyligen upp portarna.

Och visst kan en krog heta som sin adress, men om det finns fler krögare där ute som går runt med planer på att starta nya restauranger bör de nog tänka genom namnen en smula. Det vore tråkigt om vartenda ställe i stan plötsligt bar namn efter sin postadress.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0