Krogkrönika (Nolltretton, september)

Chef´s table, tack

Det bästa bordet på krogen finns ofta inte. Fler restauranger borde ha ett chef´s table där man sitter inne i köket och kan se maten lagas på bara någon meters avstånd.

Ett chef´s table är ett bord som finns i eller i direkt anslutning till köket där matgästen befinner sig mitt i händelsernas centrum och kan se på hur maten tillagas och läggs upp. Som gäst är det givetvis en extra krydda på anrättningen att kunna följa sin beställda rätt hela vägen från kylskåpet till att den serveras på bordet. Man känner vitlkösdofterna i luften, ser hur kockarna svettas, känner värmen från spisarna och hör personalens kommunikation. ”Två fisk i luckan!”

För den matintresserade gästen är det inte bara en chans att studera hantverket på nära håll utan ger även en extra kvalitetskontroll. Ingen kock vågar fuska, slarva eller slänga tillbaka en morot i pannan som råkat hamna på golvet om gästen sitter bara någon meter bort med vakande ögon som registrerar varje moment.

Traditionellt har chef´s table varit något som mest varit förbehållet VIP-gäster, och ofta har bordet använts för olika temarätter eller avsmakningsmenyer, men det kan lika gärna vara ett vanligt bokningsbart restaurangbord för vanliga gäster. I Stockholm finns ett tiotal restauranger med chef´s table, men i Linköping och Norrköping kan jag inte komma på en enda restaurang som satsat på konceptet. Vilket är märkligt, eftersom det är något som matgäster uppskattar. Det skulle omedelbart bli restaurangens mest bokade bord.

Miljökontoren kan invända mot exempelvis olycksfallsrisken, men med rätt placering och utformning finns det egentligen inget som hindrar att en restaurang skaffar ett chef´s table. Snarare ligger begränsningen oftast i köksutrymmet, restaurangerna har helt enkelt inte plats att klämma in ett bord i det ofta redan trånga utrymmet. Möjligen vill heller kanske inte alla visa hur de tillagar sin mat…

Allt fler krogar satsar dock på öppna kök där matgästerna har hyfsat bra insyn från restaurangdelen. Det är en slags kompromiss som är ett glädjande steg i rätt riktning, även om det inte riktigt ger samma upplevelse som ett äkta chef´s table. Nu väntar jag på att den första östgötska restaurangen ska våga ta steget fullt ut, jag kommer att boka bord direkt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0