Nytt på DVD (Nolltretton, augusti)

The Dictator

Förväntningarna är givetvis skyhöga när Sacha Baron Cohen ska följa upp mästerverken ”Borat” och ”Brüno”, och kanske är det just det som är den stora anledningen till att ”The Dictator” aldrig riktigt lyfter. Eller också är kanske Baron Cohens humor uttjatad. Eller också låg en ansenlig del av föregångarnas storhet i det halvdokumentära formatet.
Detta är mer av en traditionell komedi och handlar om en korkad diktator som avrättar folk på löpande band och försöker framställa kärnvapen. Under en resa till USA där han ska tala till FN blir diktatorn utbytt mot en dubbelgångare och hamnar istället bland ett gäng aktivister och en underhållande krock uppstår.
Efter en oroväckande tam inledning tar sig filmen under andra halvan. Trots att besvikelsen hela tiden ligger farligt nära är det trots allt en väldigt rolig film. Här finns humor som bara Baron Cohen kan göra – och komma undan med. Vissa scener och skämt är fantastiska, och han driver med såväl diktatorer och mellanöstern som USA och feminister. Inget är heligt för Baron Cohen, och just därför är han så bra.

4/5
----------------------------------------------------------------------
Hvidstengruppen

När tyskarna invaderade Danmark under Andra Världskriget valde den danska regeringen att samarbeta, men ute i landet bildades motståndsrörelser. En av dem grundades i byn Hvidsten där de hade till uppgift att ta emot olika försändelser med vapen och annat som engelsmännen släppte ned i fallskärmar på en mosse. Denna film bygger på den verkliga händelsen och skildrar dessa nattliga äventyr och den ständiga rädslan över att bli upptäckt.
Men detta är ingen actionspäckad krigsfilm utan ett ganska stillsamt och oglamoröst drama om hur helt vanliga människor på landsbygden dras in i ett krig som de inte valt att delta i. Och just att det handlar om veterinärer och värdshusvärdar, deras tvivel och vardagliga funderingar, gör att det blir mänskligt och begripligt. Vi har sett onda nazister på film så många gånger att vi blivit avtrubbade, men här finns en realism som beskriver situationen under kriget trovärdigare och mer nyansrikt än de flesta andra filmer på temat som jag sett.

4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0