Krogkrönika (Nolltretton, april)

Gamla kvarter blir nya och fräscha
Gamla industribyggnader och lagerlokaler blir till restauranger och butiker. Trenden är tydlig över hela världen och visst är det bra. Fast lite förväntat. Fast ändå trevligt och mysigt. Men lite fantasilöst …eller? Äh, jag vet inte längre.
Det är något med gamla tegelbyggnader och fabrikslokaler som passar utmärkt att göra restauranger och caféer av. Grova bjälkar, en rustik känsla, metallbeslag, ruffigt, högt i tak och stora ytor. En känsla av forna tider med dess historik, och vad kan vara bättre än att bevara miljön genom att fräscha upp och renovera, och hitta nya användningsområden istället för att riva?
I Norrköping har vi Knäppingsborg och hela Industrilandskapet, men trenden är tydlig över hela världen. Gamla hamnar, industriområden och nedgångna kvarter som tjänat ut får nytt liv genom restauranger och butiker. Hela kvarter blir turistattraktioner som hålls levande om kvällarna genom attraktiva restauranger och pulserande nattliv.
I Auckland har hamnen blivit stans största krogområde med mängder av moderna restauranger, men man har även behållit gamla järnvägsspår och bjälkar, och gjort bänkar av tjocka timmerstockar. Samma sak i Toronto där det gamla bryggeriområdet blivit ett kanadensiskt Knäppingsborg med unika butiker som flyttat in i de gamla tegelbyggnaderna. Aker Brygge i Oslo är ett gammalt varvsområde och går i samma stil, liksom Waterfront i Kapstaden.
Varje modern storstad värd namnet har ett krogområde som mer eller mindre utnyttjar gamla miljöer, ofta i anslutning till vatten. Till och med Bangkok, som inte direkt kan sägas symbolisera det genuina och äkta, har byggt om ett gammalt hamnområde vid floden Chao Phraya och skapat Asiatique, som går i samma stil med gamla tegelbyggnader, bronsstatyer av forna tiders hamnarbetare och såklart en massa trevliga restauranger. Och till och med i lilla Åtvidaberg finns det planer på att göra om Åssa-områdets gamla industribyggnader till ett slags kulturcentrum (för övrigt av samma personer som bland annat ligger bakom Knäppingsborg).
Jag tycker alla dessa exempel och flera därtill är mysiga, trevliga och bra på alla sätt och vis, men vi måste snart dra i handbromsen. Det unika och genuina kommer gå förlorat om alla städer härmar varandra. Kanske finns det andra sätt att skapa restaurangområden? Allt behöver kanske inte andas tegel, metall och gammal industri? Man kan tänka sig art deco-kvarter, futuristiska månbaser eller en mängd andra stilinriktningar. Om alla städer profilerar sig på samma sätt går snart det unika förlorat och vi kommer tröttna på dessa krogkvarter på samma sätt som Domusvaruhus eller miljonprogram känns oerhört daterade idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0