Musikkrönika (Nolltretton, mars)

Dags för nytt musikprogram

Melodifestivalen är över för denna gång och en ny runda av Idol väntar runt kröken. Är det inte dags för något nytt snart?

Vad än kvällstidningarna vill få oss att tro är det inte Melodifestivalen och Idol som är navet inom svenskt musikliv. Det är inte via musiktävlingar på tv som vi byggt det svenska musikundret med band som In Flames, The Knife, Dungen, The Hives, Robyn, Shout Out Louds, Mando Diao, Opeth, Teddybears och alla de där andra namnen som nått internationella framgångar. Hjärtat och själen inom svensk musik hittar man istället i replokaler och på lokala spelställen, där riktiga band gör riktig musik och sakta men säkert arbetar sig uppåt. Är det inte på tiden att vi struntar i alla plastartister och istället lyfter fram de som verkligen borde uppmärksammas?

Vore det inte roligt om SVT eller TV 4 gjorde en storsatsning på ett nytt musiktävlingsprogram där landets bästa lokalartister tävlade mot varandra? Man skulle kunna tänka sig ett upplägg där olika städer eller landskap väljer ut det absolut bästa ur den lokala musikfloran som först gör upp i en lokal deltävling för att sedan gå till en riksfinal på Friends Arena. Skillnaden mot exempelvis Livekarusellen och Musik Direkt är att det hela sänds i en stor tv-kanal och att allt har en stor produktion i klass med Melodifestivalen så att alla de bästa lokala förmågorna verkligen vill medverka.

Bort med Fredrik Kempe, Ingela ”Pling”Forsman och Thomas G:son. Bort med ungdomar som står och sjunger covers. Och bort med plojartister som Sean Banan, Ravaillacz och Swedish House Wives. In med äkta, genuina artister med lokal anknytning som gör riktig musik. Men det ska inte vara någon amatörtävling, utan det är viktigt att de bästa banden är med. Lokala grupper som exempelvis P.G Lost, La Fleur Fatale, Sarea och Ghost har turnerat och börjat göra sig namn utomlands, och det är på den kvalitetsnivån det måste hållas.

Deltävlingen i Linköping skulle exempelvis kunna innehålla namn som Lovisa Negga, Aguson, Firstnighter, Ulrika Windolf och Slidin´ Slim, och Norrköping skulle kunna ställa upp med namn som Sonic Surf City, Nifters, Year of the goat, Miss Behaviour och Northern Upbeat. Kanske med utflyttade stjärnor som Lasse Winnerbäck och Markus Krunegård som jokrar.

Det skulle bli ett musiktv-program jag skulle följa slaviskt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0