Nytt på DVD (Nolltretton, juni)

Film / Permalink / 0
Jakten

Efter debutsuccén med ”Festen” har Thomas Vinterberg på något sätt slutit cirkeln med ”Jakten”, där han tar sig an samma ämne fast med en annan infallsvinkel.
Mads Mikkelsen spelar Lucas, en man som är med i ett grabbgäng som jagar på hösten och gillar att ta sig ett järn då och då. Han bor ensam och befinner sig i en vårdnadstvist, och så jobbar han på dagis där han gillar att busa med barnen. Han träffar en tjej (Alexandra Rapaport, som inte gör nåt större avtryck) och allt verkar frid och fröjd tills han på grund av ett missförstånd blir oskyldigt anklagad för att ha begått ett sexuellt övergrepp mot ett av barnen. Härvan börjar växa, rykten florerar och Lucas liv förvandlas till en mardröm där han förlorar sina vänner, baktalas och till och med misshandlas. Man får följa mekaniken i ett litet samhälle och hur svårt det är att stoppa något som satts i rullning. Mikkelsen är fantastisk, och som vanligt i dansk film finns det en tonträff och en naturlighet som gör att det man ser känns trovärdigt. Filmen börjar försiktigt men stegras sakteliga och sista halvtimmen är riktigt stark, även om de sista fem minuterna lämnar tittaren lite frågande.

4/5
----------------------------------------------------------------
Kvartetten

Beecham House är ett pampigt hem på den engelska landsbygden för pensionerade musiker, där tanterna och gubbarna tjattrar, spelar krocket och övar körsång. En dag ställs dock den lugna tillvaron på ända när den gamla operadivan Jean Horton flyttar in på hemmet. Det visar sig att Jean tidigare varit gift med Reginald, en annan av de boende, och att de två numera har ett komplicerat förhållande.
Tillsammans med Cissy och Wilf, som självklart också bor på hemmet, var de en gång bästa vänner och bildade Storbritanniens främsta sångkvartett. Nu visar det sig att Beecham House har en risig ekonomi, men kanske skulle en återförening av kvartetten kunna rädda verksamheten?
Filmen är Dustin Hoffmans regidebut och övertygar inte. Han lyckas skapa en viss myskänsla men historien är oerhört långsamt berättad, pratig och händelsefattig, och hade kunnat klarats av på halva tiden. Det har kommit en hel del filmer på senare tid som handlar om pensionärer och många av dem blir mest farsartade karikatyrer och det gäller även denna. Men tråkigast är att filmer är så fantasilöst berättad. Den tar sig bara från punkt A till punkt B utan att överraska eller engagera på något sätt.

1/5
Till top