På skiva: Oskar Linnros (Nolltretton, juni)

På skiva / Permalink / 0
Oskar Linnros
”Klappar och slag”
Universal

Under de senaste har Oskar Linnros varit en av de mest tongivande musikerna i en lång rad spännande namn som varit med och uppdaterat den svenska kvalitativa radiopopen. Hans solodebut ”Vilja bli” från 2010 var en imponerande uppvisning i hitkänsla och fångande av samtidens soundtrack.
Nya albumet har dröjt några år och under den tiden har han tonat ner sina mest slagdängiga tendenser. Musiken är fortfarande modern, elegant soulinspirerad pop, lättillgänglig men samtidigt högkvalitativ, stilfull och självsäker.
Men det finns ett mörkare drag i musiken än tidigare, det märktes redan när singeln ”Hur dom än” släpptes. Många hade säkert hoppats på en ny ”Från och med du”, och låten har visserligen spelats en hel del på radio och blivit en skaplig hit, men den bär på en annan svärta än Linnros tidigare spår, och det är en trend som går igenom på hela skivan.
Tekniskt har han pillat med varenda detalj och skapat en platta som är rysligt snygg. Ingen kan klaga på produktionen, utan Linnros har tagit fram det bästa i varje låt. Här finns dessutom en del som överraskar. ”Stockholm” är en tidstypisk 60-talsschlager, medan ”Plåster” utforskar visfacket.
Oskar Linnros har blivit en ännu bättre musiker och låtskrivare, men det är inte säkert att det betalar sig hos lyssnarna. Snarare tvärtom, skulle jag tro. ”Klappar och slag” är en riktigt stark skiva, men jag tror inte den blir någon succé hos fansen.

4/5
Till top