Krogkrönika december

Fest & sånt / Permalink / 0
God jul med god julöl

Varje säsong har sina speciella drycker. Nu i decemberkylan tar vi oss gärna en julöl, en trend som bara växer ju mer medvetna vi ölkonsumenter blir.

På sommaren tar vi oss gärna en ljus lager, när det är Oktoberfest klämmer vi ofta en tysk weissbier och när vi äter julmat ska det helst stå en rejäl julöl på bordet. För varje år blir svenska konsumenter allt mer kunniga och medvetna, vilket inte minst märks i intresset för olika säsongsbrygder. Denna årstid är det julölet som står i fokus.

De senaste tio åren har den svenska försäljningen av julöl fördubblats och är nu uppe i 2,5 miljoner liter. Drycken har anor som går tillbaka ända till vikingatiden, och liksom all helgöl är julölens kännetecken att den är söt för att balansera den svenska högtidsmaten som enligt tradition ofta är väldigt salt.

Men så mycket skiljer sig egentligen inte julöl från den öl vi vanligtvis dricker, det är bara en mörkare variant av den lätthumlade lager som är populär här i landet. På Systembolaget säljs ungefär 40 olika sorters julöl med många olika smaker och karaktärer. Allt från maltig ale till julkryddad belgisk kriek marknadsförs som julöl, men de har oftast inte så mycket mer gemensamt än att de säljs under julen, och kanske har en tomte på etiketten.

Många bryggerier, särskilt utländska mikrobryggerier, tar gärna ut svängarna under julen och kan experimentera med såväl anis som fänkål. I Sverige kännetecknas julöl främst av att det är lite fylligare och alkoholstarkare än vanlig lager, här föredrar vi tämligen enkel öl som passar bra ihop med vår julmat.

Så frågan är om man verkligen ska tala om julöl som ett begrepp? Man kanske till och med borde låta ölen stå under julen i ren protest? Det finns ju många andra traditionella drycker som passar bra ihop med julen, som mumma eller svagdricka. Eller varför inte hålla sig till julmust? Inte minst barnen brukar uppskatta en vit jul.
Till top