På skiva: Billie Joe Armstrong & Norah Jones

På skiva / Permalink / 0
Billie Joe Armstrong & Norah Jones
"Foreverly"
Warner

Det här är kanske inte årets bästa platta, men det är nog en av de mest oväntade. För vem hade trott att punkslyngeln Billie Joe Armstrong från Green Day och småjazziga Norah Jones skulle göra en platta ihop? Och dessutom en skiva som innehåller country, bluegrass och gammaldags amerikansk folkmusik.
Det som förenar de två artisterna är en kärlek till The Everly Brothers och särskilt albumet "Songs our daddys taught us" från 1958. "Foreverly" är nämligen en nyinspelning av plattans tolv låtar, ett coveralbum helt enkelt.
Norah Jones har ju tidigare rört sig i de markerna, men för Billie Joe är det en helt ny utmaning, som han dock klarar av väldigt bra. De två framför enkla och avskalade versioner av The Everly Brothers-låtarna. Mestadels används bara komp av frikyrkogitarr, fiol, piano och duettsång av Norah och Billie Joe, och man förflyttas till en skranglig veranda på den amerikanska landsbygden för sisådär 70 år sen. Det är en nedtonad och minimalistisk skiva som säkert kan uppfattas som lite enahanda, men som visar ett amerikanskt musikarv som ofta glöms bort.

3/5
Till top